- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Năstase: O soluţie pentru protejarea celor cu venituri mici ar fi renunţarea la cota unică
Fostul premier PSD, Adrian Năstase, a afirmat duminică la ProTV, că o soluţie pentru relansarea economică şi protejarea celor cu venituri mici ar fi reintroducerea impozitului diferenţiat şi renunţarea la cota unică.
Năstase: O soluţie pentru protejarea celor cu venituri mici ar fi renunţarea la cota unică (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
"La acest nivel este limpede că nu mai reprezintă o soluţie. (...) Cei cu venituri mici au beneficiat mult mai puţin decât cei cu venituri mari de cota unică. În schimb, bugetul statului nu a putut să obţină suficiente venituri, iar statul a venit pe alte zone de impozite suplimentare, pe care însă toţi le-au plătit în egală măsură, iar polarizarea socială s-a mărit", a spus el în emisiunea "După 20 de ani", difuzată de Pro TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
Adrian Năstase nu a avansat cifre exacte ale unor praguri diferenţiate ale impozitului pe venit, menţionând că PSD încă face "modelări" pentru a vedea care ar fi soluţia cea mai bună.
Năstase a mai spus că Guvernul Boc încearcă să echilibreze bugetul prin introducerea unor taxe şi impozite sau majorarea celor existente.
El a apreciat că, în condiţiile în care TVA este considerată venitul cel mai sigur la bugetul de stat, "tentaţia cea mai mare" a actualului guvern va fi "să se uite la TVA".
"Majorarea TVA ar fi o măsură gravă, pentru că loveşte în mod egal pe toţi cei care consumă, dar cei cu veniturile mici vor fi cei mai afectaţi", a spus fostul premier.
În aceeaşi emisiune, fostul premier a apreciat că România a ajuns în situaţia de a apela la împrumutul extern de la FMI şi Comisia Europeană şi pentru că Guvernul Tăriceanu a decis, în 2005, să nu continue relaţia cu Fondul.
"Relaţia cu FMI trebuia continuată în 2005, eventual prin menţinerea nu a unui Acord stand-by, ci a unuia de tipprecautionary, care acum ne-ar fi ajutat. (...) S-a ajuns la situaţia de acum pentru că FMI a venit când guvernul a sunat la 112 pentru un kit de reanimare pentru economie şi salarii. Acest împrumut a fost deja unul de supravieţuire într-un moment de disperare, iar banii au fost daţi evident pe pensii şi salarii", a afirmat Năstase în amisiunea la care a fost invitat alături de fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu.
Adrian Năstase a evitat să spună dacă, în locul actualului guvern, ar fi concediat bugetari, el menţionând, că în 2004 erau doar 900.000 de bugetari.
Năstase a evitat să răspundă întrebării dacă, în actualul context economic, ar fi decis, ca şi guvernul Boc, să concedieze dintre angajaţii la stat. Fostul premier a admis, însă, că se impun o reorganizare şi o reformă a administraţiei.
"În ultimii ani s-a creat o pletoră de structuri judeţene şi locale care au sufocat administraţia locală. De exemplu, la Ministerul Muncii erau în 2004 doar doi directori locali, acum sunt şase sau opt. (...) Este evident că există o structură neechilibrată la nivel local, creată prin presiunile de la centru pentru angajarea unei anumite clientele politice. Este nevoie de un tip de reorganizare. Problema nu este neapărat de a vedea câţi dăm afară, ci de a face o reformă a administraţiei pentru a nu mai avea câte trei sau patru directori în fiecare serviciu deconcentrat", a afirmat fostul premier.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO