NBG ar putea grupa operaţiunile din Europa de Sud-Est într-o singură entitate, pentru eficienţă

National Bank of Greece (NBG), cea mai mare bancă din Grecia, prezentă în România, ar putea grupa operaţiunile din Europa de Sud-Est într-o singură entitate, pentru flexibilitate, economii de costuri şi acces autonom la pieţele de capital, a declarat directorul general, Apostolos Tamvakakis.

Urmărește
6 afișări

Banca intenţionează totodată să vândă o participaţie de 20% la Finansbank, divizia sa din Turcia, imediat ce condiţiile de piaţă vor permite acest lucru, transmite Reuters.

Finansbank a contribuit în primul trimestru la o creştere de 39% a profitului NBG, în pofida recesiunii profunde din Grecia, iar vânzarea unei participaţii minoritare ar permite băncii elene să îşi îmbunătăţească rata de adecvare a capitalului la peste 13%.

Afectate de criza datoriilor suverane, băncile greceşti se confruntă cu probleme pe mai multe fronturi, şi anume scăderea bazei de depozite, lipsa accesului la finanţare pe piaţa interbancară, creşterea împrumuturilor neperformante şi pierderi generate de deţinerile de obligaţiuni guvernamentale.

"Intenţionăm să vindem o participaţie de 20% la Finansbank de îndată ce condiţiile din piaţă vor permite", a afirmat Tamvakakis la adunarea anuală a acţionarilor.

El a adăugat că NBG nu se grăbeşte să facă acest lucru, întrucât raportul Tier 1, între capital şi activele ponderate în funcţie de riscuri, este în prezent de 12%.

În afară de Finansbank, conducerea analizează şi alte măsuri, care ar putea să îmbunătăţească rata de adecvare a capitalului cu alte 1,2-1,5 puncte procentuale.

Una dintre opţiuni este gruparea operaţiunilor NBG din sud-estul Europei sub o singură umbrelă, pentru a obţine o flexibilitate mai mare, economii şi acces autonom la pieţele de capital, a explicat şeful băncii.

NBG mai este prezentă în Bulgaria, Serbia şi Cipru.

Tamvakakis a spus acţionarilor că împrumuturile neperformante, care au atins 8,5% din portofoliul de credite la sfârşitul lui 2010, vor atinge nivelul maxim în acest an, dar banca a avut capacitatea să le absoarbă datorită profitului.

"Profitul înainte de provizioane le acoperă de 1,5 ori, astfel încât putem absorbi o creştere de 50% a acestora fără să fie nevoie să recurgem la rezervele de capital", a arătat el.

În privinţa depozitelor, NBG are o situaţie mai bună decât cea la nivelul sectorului bancar elen, cu o scădere de 2,1% în primele patru luni, comparativ cu declinul pieţei, de 3,8%.

Scăderea bazei depozitelor a contribuit la problemele băncilor elene, care au devenit dependente de finanţarea de la BCE pentru asigurarea necesarului de lichidităţi.

Tamvakakis a mai spus că NBG deţine obligaţiuni guvernamentale elene de 13,2 miliarde de euro şi titluri de Trezorerie de 1,6 miliarde de euro.

NBG a cumpărat în 2003 pachetul majoritar la Banca Românească şi deţine în prezent 89,07% din capitalul social al băncii. Un alt acţionar important este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu o participaţie de 10,21%.

Grupul elen mai controlează în România firma de asigurări Garanta, operând totodată şi companiile NBG Leasing IFN, NBG Securities România şi NBG Factoring România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici