CRIZA ECONOMICĂ  Ne paşte colapsul? Economia globală se confruntă cu „cel mai dificil test” de la al Doilea Război Mondial

Economia globală se află pe marginea unei prăpastii, dintr-o criză în alta.

Urmărește
3882 afișări
Imaginea articolului Ne paşte colapsul?  Economia globală se confruntă cu „cel mai dificil test” de la al Doilea Război Mondial

Ne paşte colapsul? Economia globală se confruntă cu „cel mai dificil test” de la al Doilea Război Mondial

În timp ce primul Forum Economic Mondial s-a deschis în 2020,  la Davos, Elveţia, Fondul Monetar Internaţional a susţinut că economia globală se confruntă cu „cel mai mare test de la cel de-al Doilea Război Mondial”.

„Ne confruntăm cu o potenţială confluenţă de calamităţi”, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, într-un comunicat pentru CNN
Ea a avertizat că "invazia Ucrainei de către Rusia a agravat efectele pandemiei de Covid-19, cântărind redresarea economică şi stimulând inflaţia pe măsură ce costul alimentelor şi combustibilului creşte.
Creşterea ratelor dobânzilor se adaugă la presiunea asupra ţărilor, companiilor şi gospodăriilor cu datorii. Turbulenţele pieţei şi constrângerile continue ale lanţului de aprovizionare reprezintă, de asemenea, un risc.

Şi apoi, mai sunt schimbările climatice".

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie a îndemnat statele să facă alegerile corecte de investiţii ca răspuns la penuria de combustibili fosili declanşată de atacul Rusiei asupra Ucrainei.
Unii oameni ar putea folosi invazia Ucrainei de către Rusia drept scuză pentru... un nou val de investiţii în combustibili fosili”, a declarat şeful AIE, Fatih Birol, în timpul unei discuţii la Davos. „Va închide pentru totdeauna uşa pentru a ne atinge obiectivele climatice.”
 
„Nu putem rezolva problemele dacă ne concentrăm doar pe una dintre probleme
”, a spus ministrul german al economiei, Robert Habeck. „Dacă niciuna dintre aceste probleme nu va fi rezolvată, mă tem că vom asista la o recesiune globală – cu implicaţii uriaşe, nu numai pentru climă, pentru protecţia climei, ci şi pentru stabilitatea globală”.

Pentru a limita stresul economic, FMI solicită ca oficialii guvernamentali şi liderii de afaceri să se întâlnească la Davos pentru a discuta despre reducerea barierelor comerciale.
Dar pe măsură ce ţările se luptă cu o consternare crescândă faţă de criza costului vieţii la nivel naţional, unele se îndreaptă în direcţia opusă, punând în aplicare restricţii asupra comerţului cu alimente şi produse agricole care pot exacerba penuria şi pot creşte preţurile la nivel global.

La începutul acestei luni, decizia Indiei de a interzice exportul de grâu a determinat creşterea preţului cerealelor, deşi este un exportator relativ mic. Indonezia a interzis majoritatea exporturilor de ulei de palmier în aprilie pentru a proteja livrările interne, dar va ridica interdicţia în această săptămână.

Vorbind în timpul unei vizite la Tokyo, preşedintele Joe Biden a spus luni că o recesiune nu este inevitabilă şi a reiterat că Casa Albă ia în considerare eliminarea unor tarife din epoca Trump asupra mărfurilor chinezeşti, despre care secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a spus că fac mai mult rău decât bine. consumatorilor şi întreprinderilor americane.

Jason Furman, care anterior a fost cel mai important consilier economic al preşedintelui Barack Obama, a declarat pentru CNN Business că Statele Unite „se află în cea mai puţin proastă stare a oricărei economii din lume”. Consumatorii sunt îngrijoraţi de inflaţie, dar au încă  au destule economii, iar cheltuielile rămân puternice.
Dar el crede că riscul de recesiune va creşte în 2023  pe măsură ce Rezerva Federală creşte ratele dobânzilor pentru a reduce inflaţia.

„Sunt mai îngrijorat de riscurile izbucnirii unei recesiuni în anul viitor”, a spus el la marginea forumului de la Davos. „Cred că Fed ar trebui să încerce o aterizare uşoară. Nu ştiu dacă va reuşi”.

Între timp, China şi-a văzut  economia scăzând în acest trimestru din cauza impactului blocajelor de după creşterea numărului de infectări cu Covid-19 în Shanghai, Bejiing şi a zeci de alte oraşe.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici