Prima pagină » Economic » Negocieri dure între Grecia şi FMI legate de programul de austeritate pentru 2013-2014

Negocieri dure între Grecia şi FMI legate de programul de austeritate pentru 2013-2014

Grecia şi FMI poartă negocieri dure referitoare la programul de austeritate pentru 2013-2014, discuţiile urmând să continue în zilele următoare, a declarat joi ministrul elen de Finanţe Yannis Stournaras.
Negocieri dure între Grecia şi FMI legate de programul de austeritate pentru 2013-2014

Negocierile privind măsurile de economisire a peste 11,5 miliarde de euro „sunt foarte dificile şi vor continua în următoarele zile”, a afirmat Stournaras la sfârşitul unei întâlniri cu premierul Antonis Samaras şi doi lideri ai coaliţiei guvernamentale.

„Facem tot posibilul pentru a reduce costul acestor măsuri pentru categoriile cele mai defavorizate”, a spus Stournaras, care se va întâlni cu reprezentanţii troicii creditorilor, formată din FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE).

La o întâlnire de miercuri seara, Stournaras s-a opus cererii FMI pentru noi reduceri ale salariilor în sectorul public, potrivit unei surse ministeriale.

Reprezentantul FMI la negocieri, danezul Poul Thomsen, a respins propunerea guvernului elen ca economii de 2-3 miliarde de euro să fie realizate prin restructurarea sectorului public, a arătat sursa.

Thomsen a insistat ca economiile să fie obţinute prin „noi tăieri salariale” ale funcţionarilor.

De la declanşarea crizei datoriilor în 2010, salariile funcţionarilor publici din Grecia au suferit reduceri de 25%-40%, în funcţie de categorie.

Finalizarea negocierilor pentru noile măsuri de austeritate ar trebui să permită deblocarea unei noi tranşe de ajutor în valoare de 31,5 miliarde de euro.

Guvernul elen a indicat miercuri seară că mai trebuie identificate economii de 2-3 miliarde de euro.

Deocamdată, planul prevede reduceri salariale pentru anumite categorii de funcţionari, respectiv judecători, profesori universitari, poliţişti şi pompieri, reducerea pensiilor şi a ajutoarelor sociale, în timp ce troica solicită mai multă flexibilitate pe piaţa muncii.