- Home
- Economic
- CRAIOVA, (08.03.2017, 10:41)
- Ana Maria Constantinescu , Cătălina Mănoiu
Negocieri pe tema liberalizării preţului la gaze. Deputat PNL: Liberalizarea totală a preţului la gaze, posibilă. Cost final consumator casnic 1,5-12%
Comisia de industrii a dezbătut, miercuri, mai bine de patru ore OUG 64/2016, producătorii cerând liberalizarea preţului la gaze, iar furnizorii cerând amânarea ei, a declarat, pentru MEDIAFAX, deputatul PNL Virgil Popescu, afirmând că se ia în calcul o liberalizare totată a preţului.
Urmărește
566 afișări
„Astăzi a fost o discuţie lungă de vreo patru ore şi jumătate, în Comisia de industrii, unde am dezbătut OUG 64/2016. Au fost audieri, discuţii, cu furnizorii, distribuitorii, producătorii,cu reglementatorul ANRE, Transgaz, OPCOM, precum şi alţi specialişti. Producătorii doresc o liberalizare, iar furnizorii şi distribuitorii ar prefera să mai fie amânată”, a declarat pentru MEDIAFAX, deputatul PNL Virgil Popescu.
Comisia pentru industrii ar putea lua în calcul o liberalizare totală a preţului la gaze, mai ales că ANRE a informat că ar putea fi vorba despre o creştere între 1,5 şi 12% a preţului final la consumatorul casnic, a precizat Virgil Popescu.
„Am căzut toţi de acord că o liberalizare totală a preţului la gaze ar putea fi luată în calcul, mai ales că ANRE ne-a informat că o creştere a preţului a preţului final la consumatorul casnic ar putea fi între 1,5 şi 12%, cel mai probabil în jur de 5-6%, ceea ce ar permite subvenţi pentru consumatorul vulnerabil de la bugetul de stat în aşa fel încât să treacă iarna şi să nu simtă această creştere mică de tarif”, a spus Virgil Popescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Cât priveşte majorarea tarifelor de către distribuitori cu 70%, potrivit unei informări oficiale a Comisiei Europene,Virgil Popescu a afirmat că distributorii au precizat că nu mai cer astfel de măriri, iar şi în următoarea cerere către ANRE vor fi „măriri de 1-2%, corecţii practic”.
PNL a propus un amendament pentru obliga Guvernul să emită o schemă de subvenţii.
„Am propus şi am spus că grupul PNL va susţine un amendament pentru a obliga Guvernul să vină cu o HG în care să definească clar consumatorul vulnerabil, dacă doreşte să facă toţi consumatori casnici, pentru iarna 2017-2018, consumatori vulnerabil şi să facă şi o schemă de subvenţii. Dacă cresc preţurile la producător, atomat vor şi încasări mai mari la buget”, a susţinut deputatul PNL.
Legea 196/2016 care defineşte consumatorul vulnerabil şi descrie schema de ajutor pe diferite ajutoare intră in vigoare în aprilie 2018, explicat Virgil Popescu, afirmând că Guvernul poate să aplice schema prevăzută de Legea 169/2016 sau să propună alta.
Raportul care va fi întocmit de Comisia de industrii ar urma să fie supus votului plenului Camerei Deputaţilor.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru proiectul de lege privind aprobarea OUG 64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012.
Negocieri pe tema liberalizării preţului la gaze. Deputat PNL: Distribuitorii cer majorări de tarife de până la 70%
Comisia pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor discută miercuri despre liberalizarea preţului la gaze, companiile din energie solicitând ANRE creşterea tarifelor cu 40 - 70%, a declarat corespondentului MEDIAFAX deputatul PNL Virgil Popescu.
Virgil Popescu, care este vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor, a declarat pentru MEDIAFAX, că atât E.ON cât şi ENGIE au cerut ANRE majorarea tarifelor pentru distribuţia şi furnizarea gazelor naturale, în contextul în care Parlamentul ar trebui să aprobe prin lege Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012.
Proiectul de lege se află în dezbatere la Comisia pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor. „Miercuri este a treia şedinţă a Comisiei de Industrii în care se discută Ordonanţa 64 din 2016 care presupune o liberalizare a preţului la gaze naturale începând cu 1 aprilie 2017, în sensul că producătorii de gaze au obligaţia să pună un procent din producţia lor de gaze pe bursă, pentru a fi achiziţionate de către furnizori şi distribuitori pentru consumatorii casnici. În paralelel cu acest lucru, până la 31 decembrie 2021, aceeaşi OUG stabileşte că preţul la consumatorul casnic rămâne reglementat de ANRE. Practic, chiar dacă preţul va creşte uşor la producător, ANRE are în continuare competenţa, până în 2021, să reglementeze preţul consumatorului casnic astfel încât acesta să nu sufere. În mod neaşteptat pentru mine, cei mai vocali opozanţi ai acestei ordonanţe au fost furnizorii şi distribuitorii de gaze, care au susţinut că preţul va creşte cu 40% până la sfârşitul anului. Aceeaşi distribuitori care au cerut luna trecută aprobarea ANRE pentru mărirea tarifului de distribuţie şi furnizare începând cu 1 aprilie 2017, exact data intrării în vigoare a prezentei Ordonanţe. Delgaz, care este firma de distribuţie a E.ON, a cerut mărirea tarifului de distribuţie cu 74%, iar E.ON creşterea tarifului de furnizare cu 40%. Distrigaz Sud, firma de distribuţie a ENGIE, a solicitat majorarea cu 6,6%, iar ENGIE a tarifului de furnizare cu 22 %. Eu sper că ANRE nu va accepta astfel creşteri”, a declarat deputatul Virgil Popescu.
În plus, deputatul acuză de ipocrizie conducerea E.ON România: „Nu poţi să plângi de mila populaţiei şi a consumatorului casnic, când tocmai tu ai cerut majorări de tarife. Voi propune Comsiei de Industrie, ca amendament al PNL, obligarea Guvernului ca până la 30 septembrie 2017 să definească consumatorul vulnerabil precum şi schema de ajutor astfel încât acesta să nu fie afectat de o eventuală creştere a preţului la gaze in iarna 2017-2018”.
Deputatul mai afirmă că dacă legea privind aprobarea OUG 64 nu va trece de Parlament, România risca pierderea a 179 milioane de euro, bani europeni sosiţi deja în conturile Transgaz necesari pentru conducta de gaze BRUA şi va intra, din nou, în procedură de infringement.
„Anul trecut România era în procedura de infrigement pentru faptul că noi nu permiteam exportul de gaze. Guvernul trecut şi-a luat angajamentul că deblochează această situaţie, şi astfel a apărut această ordonanţă, iar Comisia Europeană a suspendat procedura de infrigment şi a deblocat 179 milioane euro, bani care sunt deja în contul Transgaz pentru construcţia BRUA. Aceasta va permite atât import cât şi export de gaze precum şi o rută de transport pentru gazele româneşti din Marea Neagră. Este o conducta vitală, dupa părerea mea, pentru România, punând ţara noastră pe rutele europene de trasport gaze. Noi în comisii am audiat toţi actorii implicaţi, evident că au existat puncte divergente între furnizori, distribuitori şi producători de gaze. Teama mea este că dacă ne apucăm să modificăm angajamentul luat de Guvernul României la Comisia Europeană, în sensul prorogării termenului de liberalizare, riscăm să pierdem grantul pentru BRUA, nu vom mai putea face conducta şi vom intra înapoi în procedura de infrigement, procedura care a fost suspendată până la aprobarea prin lege a OUG 64 şi, mai mult, o să avem şi probleme cu gazele pe care vrem să le scoatem din Marea Neagra”, a mai afirmat Virgil Popescu.
Ministerul Energiei a emis, la finalul lunii trecute, autorizaţia de construire pentru gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.
Citeşte şi: INS: Peste 52.000 de locuinţe s-au construit în 2016, în creştere cu mai mult de 5.200 faţă de 2015
Citeşte şi: De ce angajaţii români au salarii de şase ori mai mici decât nemţii, dacă productivitatea este la jumătate? HARTA productivităţii muncii în Europa
Citeşte şi: Banca Mondială: România trebuie să-şi extindă serviciile de e-administraţie. Trei domenii majore pentru a valorifica câştigurile
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 15:44
Cseke Attila, despre demiterea lui Klaus Iohannis: În 35 de ani încă nu am demis niciun preşedinte