- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.03.2016, 09:44)
- Departamentul Economic
Negocierile dintre Electrica SA şi Fondul Proprietatea s-au încheiat fără un acord de vânzare
Negocierile dintre Electrica şi Fondul Proprietatea pentru achiziţia pachetelor minoritare de acţiuni deţinute de FP la cele trei filiale de distribuţie ale Electrica şi la subsidiara de furnizare s-au încheiat fără un acord, după ce cele două părţi nu s-au înţeles asupra preţului.
Urmărește
680 afișări
Negocierile dintre Electrica SA şi Fondul Proprietatea s-au încheiat fără un acord de vânzare
Astfel, Electrica a oferit 790 de milioane de lei, în timp ce Fondul Proprietatea a cerut 875 milioane lei.
"În opinia noastră, această ofertă reflectă condiţii comerciale acceptabile ambelor părţi şi este fundamentată pe înţelegerea solidă a operaţiunilor societăţilor şi cunoaşterea riguroasă a mediului de reglementare. De altfel, propunerea Electrica SA a fost în linie cu oferta fermă a Fondului Proprietatea din martie 2015 (când cele două părţi au mai purtat o rundă de negocieri) şi cu discuţiile de dată recentă", se arată într-un comunicat al Electrica.
Furnizorul de energie consideră că oferta FP nu surprinde modificările cadrului de reglementare survenite ulterior datei evaluării în opul actualizării Valorii Activului Net (VAN) şi nu are la bază un nivel rezonabil de predictibilitate asupra mediului de reglementare, în lumina modificărilor inopinate recent aprobate de ANRE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
"În aceste condiţii, considerăm că preţul propus de FP nu este susţinut de o estimare a performanţelor pe termen mediu şi lung ale societăţilor şi, mai mult, este unul superior chiar Valorii Activului Net", se mai precizează în comunicat.
Fondul Proprietatea a primit pachetele minoritare de acţiuni la cele patru filiale ale grupului Electrica de la statul român la înfiinţare, în 2005.
"Costul de achiziţie" pentru toate cele patru pachete minoritare de acţiuni este de 422 milioane de lei, iar FP le-a evaluat la 841 milioane de lei, aproape dublu.
Potrivit deciziei acţionarilor din AGA ţinută pe 10 noiembrie 2015, consiliul de administraţie al Electrica trebuie să încheie procesul de negociere până la data de 31 martie 2016, încheierea procesului va fi urmată de publicare preţului oferit.
La momentul finalizării procesului de negociere, consiliul de administraţie este obligat să facă public preţul oferit, fie el acceptat sau nu de către Fondul Proprietatea, împreună cu argumentaţia economică care a stat la baza ofertei, potrivit deciziei acţionarilor.
FP are pachete minoritare la Electrica Distribuţie Muntenia Nord (21,99%), Electrica Distribuţie Transilvania Nord (22%), Electrica Distribuţie Transilvania Sud (21,99%) şi Electrica Furnizare SA (22%).
"În continuare, între aşteptările noastre şi cele ale reprezentanţilor Fondului Proprietatea există diferenţe. Este normal ca ambele părţi să urmărească satisfacerea intereselor acţionarilor şi investitorilor săi. Chiar dacă negocierile nu s-au finalizat cu succes nici de data aceasta, Electrica şi Fondul Proprietatea rămân parteneri în continuare, în adevăratul sens al cuvântului. Doresc să asigurăm toate părţile interesate că vom continua procesul de analiză al unor oportunităţi de investiţii, pe care însă dorim să le derulăm doar în condiţii avantajoase pentru Electrica", a declarat Iuliana Andronache, director general al Electrica SA.
Citeşte şi: Ioan Roşca, revocat de la conducerea Electrica
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Ioan Roşca, revocat de la conducerea Electrica
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe