Reprezentanţii companiei franco-olandeze Air France-KLM au renunţat la discuţiile cu sindicatele ostile preluării, cu o săptămână înainte de alegerile generale din Italia, cu toate că au declarat că au încredere în planul de preluare care include desfiinţarea a 2.100 de locuri de muncă.
"Alitalia este în haos", titrează publicaţia Corriere della Sera, în timp ce La Repubblica a numit eşecul negocierilor o "sinucidere" a operatorului naţional italian.
Tot joi este aşteptată o şedinţă a guvernului de la Roma, după ce ministrul Economiei, Tommaso Padoa-Schioppa, a declarat că soluţia alternativă este trecerea Alitalia sub o administraţie de urgenţă.
Viitorul companiei de transport aerian a devenit un element central al sfârşitul campaniei pentru alegerile generale, iar premierul Romano Prodi a declarat că sindicatele au făcut "o mare greşeală" prin întreruperea discuţiilor.
Acţiunile Alitalia vor fi suspendate, joi, de la bursă, după ce au încheiat tranzacţiile de miercuri în scădere cu 5,7%, la 0,5 euro pe unitate, evaluând compania la 735 de milioane de euro.
Air France-KLM este cel mai mare operator aerian la nivel mondial, în funcţie de venituri, dar interesul său pentru Alitalia se limitează la ruta dintre Roma şi centrul financiar al Italiei, Milano.
Potrivit presei italiene, guvernul italian, care deţine o participaţie de 49,9% la Alitalia, ar putea încerca să ajungă la un compromis cu sindicatele sau să menţină compania operaţională până la alegerile din 13-14 aprilie.
Alitalia mai dispune de fonduri pentru a continua operaţiunile până la sfârşitul lunii iunie, în condiţiile în care are pierderi de peste un milion de euro pe zi, potrivit La Repubblica.
Alte publicaţii consideră că operatorul local Air One ar putea reveni cu o ofertă sau chiar compania germană Lufthansa.