Negrescu: Principala provocare e să identificăm fondurile pentru finanţarea planurilor de redresare

Principala noastră provocare pentru bugetul de anul viitor este să identificăm fondurile necesare pentru finanţarea planurilor de redresare, afirmă negociatorul-şef al Parlamentului European privind bugetul UE, Victor Negrescu.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului Negrescu: Principala provocare e să identificăm fondurile pentru finanţarea planurilor de redresare

Negrescu: Principala provocare e să identificăm fondurile pentru finanţarea planurilor de redresare

Negociatorul-şef al Parlamentului European privind bugetul UE pentru anul 2025, eurodeputatul Victor Negrescu, a prezentat într-o postare pe reţelele sociale principalele provocări şi repere cu privire la bugetul european de anul viitor în contextul realizării propunerii de buget a legislativului european.

„În conturarea bugetului european pentru anul viitor, Uniunea Europeană se confruntă cu constrângeri bugetare semnificative. Principala noastră provocare privind bugetul de anul viitor este să identificăm fondurile necesare pentru finanţarea planurilor de redresare şi menţinerea alocărilor bugetare pentru programele europene tradiţionale”, afirmă Victor Negrescu.

El aminteşte că suma prevăzută iniţial pentru anul 2025 pentru finanţarea mecanismului de redresare şi rezilienţă a fost de 2.677,8 milioane de euro, în timp ce costurile estimate reale sunt aproape duble şi se ridică la 5.156 milioane de euro.

„Situaţia actuală este generată de costurile mari ale dobânzilor pentru mecanismul de redresare, de apariţia unor noi priorităţi şi programe generate de noile provocări din domeniul apărării, internaţionale şi industriale, de amendamentele aduse prin modificarea cadrului financiar multianual, precum şi de nevoia de întărire a frontierelor şi a securităţii statelor membre. Astfel, creditele totale din proiectul de buget pentru anul 2025, inclusiv instrumentele speciale (care sunt contabilizate în afara plafoanelor cadrului financiar multianual), se ridică la 199.716,8 milioane de euro în credite de angajament (CA) corespunzătoare la 1,08 % din Venitul Naţional Brut comun al UE. Obiectivul meu, în calitate de negociator-şef al bugetului european pentru anul 2025, este să generez o viziune bugetară comună la nivelul Parlamentului European şi să intrăm cu o voce puternică în negocierile interinstituţionale cu statele membre pentru a reuşi sǎ obţinem finanţări suplimentare pentru priorităţile cheie ale legislativului european, printre care se numără sprijinul pentru fermieri, reducerea disparităţilor regionale, combaterea sărăciei, susţinerea politicilor de sănătate, educaţie şi tineret sau dezvoltarea IMM-urilor”, conchide vicepreşedintele Parlamentului European, Victor Negrescu.

Documentul-cadru de la care pornesc negocierile între grupurile politice din Parlamentul European urmează să fie prezentat până la finalul lunii august, urmând ca în octombrie legislativul european să aprobe planul său de buget pentru a putea fi negociat în luna noiembrie cu reprezentanţii Consiliului UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici