- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.09.2014, 13:15)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Negriţoiu, ASF: Nu ştiu dacă o să trăim din pensiile private sau nu, dar este bine să ai banii acolo
Şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, apreciază că este benefic pentru români să deţină anumite sume acumulate la sistemul de pensii private, chiar dacă "vor trăi din ele sau nu", urmând un model cultural şi de educaţie financiară, de a economisi pentru bătrâneţe.
Urmărește
529 afișări
Negriţoiu, ASF: Nu ştiu dacă o să trăim din pensiile private sau nu, dar este bine să ai banii acolo (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Sistemul de pensii private este un instrument pe care l-am câştigat, pe care îl avem, pe care e bine să-l promovăm şi care ar trebui să aibă şi un efect cultural. Cam toate pieţele pe care le reglementăm noi (Autoritatea de Supraveghere Financiară - ASF) au legătură cu modelul cultural, cu educaţia financiară, cu ceea ce trebuie să facem noi pentru noi înşine, inclusiv să ne punem nişte bani pentru bătrâneţe. Nu ştiu dacă o să trăim din pensiile private sau nu, dar e bine să-i ai acolo (banii - n.r)", a afirmat marţi Negriţoiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Întrebat dacă România ar trebui să urmeze modelul polonez de naţionalizare a pensiilor private, el a apreciat că sistemul ar trebui să rămână neschimbat, întrucât România nu-şi permite cheltuielile Poloniei, cu o economie mai dezvoltată, şi ar trebui să se limiteze la a importa doar aspectele bune din modelul polonez.
"Cred că cel mai important lucru pentru România este să le salveze aşa cum sunt şi acesta este principalul nostru obiectiv, să convingem politicul că sistemul merită, este bun şi este safe (sigur - n.r.). Şi când ne uităm la politica de investiţii avem în vedere tot acest efect de bumerang, să nu cumva să o liberalizăm prea mult şi să aibe percepţia că oamenii îşi pierd banii", a spus Negriţoiu.
Şeful ASF consideră că dimenisunea pensiilor private nu este de natură să schimbe fundamental resursele pentru bugetul României, iar discuţiile la nivel politic vizează ca sistemul să fie sigur şi să-i protejeze pe contribuabili.
"Poate Polonia îşi permite să cheltuie mai mulţi bani, dar a avut o economie mai solidă, nu a trecut prin criză, îşi permite să facă câteodată lucruri extravagante, însă România nu este în această poziţie şi cel mai bine ar fi să le menţinem aşa", a punctat Negriţoiu.
El a precizat totodată că nu există discuţii despre îngheţarea nivelului contribuţiilor la pilonul pensiilor private obligatorii, ajuns la 4,5% şi care ar trebui să atingă 6% în 2016.
"Nici discuţii despre îngheţarea contribuţiei nu sunt, noi suntem între 4,5% şi 6%, care este maximul. Chiar dacă ne oprim aici şi ajungem la 5% în loc de 6% sau se întâmplă într-un ritm mai lent nu este o tragedie. Cred că am ajuns la o masă critică în acest business", a conchis şeful ASF.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe