- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Negriţoiu: BNR a reacţionat târziu la criză
Banca Naţională a României a reacţionat târziu la criza actuală, iar măsurile de politică monetară adoptate recent nu vor duce la o scădere a dobânzilor pe piaţă, în condiţiile în care nici stabilitatea cursului nu va dura prea mult, consideră directorul general ING Bank România, Mişu Negriţoiu.
Negriţoiu: BNR a reacţionat târziu la criză (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Nu cred că politica monetară e numai atributul BNR şi nu cred că banca centrală se luptă cu criza, ci adoptă măsuri pentru situaţii normale. BNR a reacţionat şi târziu, şi nu cred că ceea ce a făcut de curând va duce la scăderea dobânzilor pe piaţă", a spus Negriţoiu, prezent la o reuniune a Partidului Social Democrat (PSD), în care partidul a prezentat un set de măsuri anticriză.
El a explicat că este clar că politica monetară este de a menţine sub control inflaţia, şi a adăugat că nu crede că acest indicator contează în perioadă de criză.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Pe de altă parte, el a spus că reducerea sau chiar eliminarea rezervelor minime obligatorii (RMO) ar duce la o cantitate maximă de bani pe piaţă.
"Nu cred că dobânda se va reduce prea mult în următoarea perioadă şi nici că stabilitatea cursului va dura prea mult", a mai spus Negriţoiu.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis, la finele lunii iunie, să reducă cu 0,5 puncte procentuale rata dobânzii de politică monetară, de la 9,5% la 9%, începând cu 1 iulie, şi să scadă ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valută, la 35% din pasivele băncilor, şi cu 3 puncte pentru lei, la 15%.
Şeful ING Bank România consideră că ar trebui luate trei măsuri anticriză, în ceea ce priveşte politica monetară, susţinerea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă, reducerea substanţială a cheltuielilor administrative şi stimularea vânzărilor şi a consumului.
El a explicat faptul că, în prezent, bugetul de stat nu dispune de bani, în contextul în care "banii au fost cheltuiţi înainte de criză".
"Nu cred că este prea mult spaţiu pentru reducerea de taxe şi impozite", a spus şeful ING Bank România.
Totodată, el a mai arătat că România a încheiat un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi că nu crede că instituţia are un pachet de criză.
Pe de altă parte, Negriţoiu a atras atenţia că, în România, există un anumit comportament şi o atitudine a populaţiei şi a mediului de afaceri, care nu pot fi modificate uşor.
Şeful ING Bank consideră că poziţia de numerar a Trezoreriei Statului trebuie să crească, astfel încât să se permită investiţii ulterioare.
În ceea ce priveşte susţinerea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă, Negriţoiu susţine că cel mai bine ar fi să scadă TVA-ul pentru proiecte din fonduri structurale.
El a arătat că a auzit recent despre un proiect public de 320 milioane euro, care nu poate să înceapă pentru că este necesară plata unui TVA de 23 milioane de euro.
Concomitent, Negriţoiu a subliniat importanţa stimulării vânzărilor şi consumului, în condiţii de criză în care sunt necesare "remedii" pe termen scurt.
"Până la urmă o să ieşim din criză tot prin stimularea vânzărilor şi consumului", a mai spus Negriţoiu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO