- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Negriţoiu: Continuarea cheltuielilor publice în acelaşi ritm este cel mai mare risc pentru România
Continuarea cheltuielilor bugetare în acelaşi ritm în 2010 este cel mai mare risc pentru România, întrucât sectorul public va absorbi resursele de pe piaţă, lăsând mai nimic pentru cel privat, ceea ce va duce la întârzierea relansării creşterii economice, consideră şeful ING Bank, Mişu Negriţoiu.
Negriţoiu: Continuarea cheltuielilor publice în acelaşi ritm este cel mai mare risc pentru România (Imagine: Mediafax Foto)
"Sigur că cel mai mare risc pe care îl are România este să continue cheltuielile bugetare, care absorb toate resursele de pe piaţă şi lasă mai nimic pentru sectorul privat, ceea ce va duce la întârzierea relansării creşterii economice. Ar fi un risc şi stimularea în continuare a importurilor şi consumului, aşa cum s-a făcut în perioada de creştere din ultimii trei - patru ani, şi prevăd, ca o contrapondere, stimularea exporturilor ca o măsură care să sprijine creşterea economiei româneşti", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al ING Bank România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
El susţine că cel de-al treilea risc pentru România în 2010 este unul de natură politică, în cazul în care viziunea proprie despre stabilitatea politică nu se îndeplineşte şi nu va exista un guvern stabil, care să vină cu un set de măsuri clare.
"Principalele probleme cu care se va confrunta economia vin în principal din partea acestor riscuri. Astfel, dacă nu se reia programul cu FMI, pieţele financiare şi cea locală vor fi mult mai volatile, vor exista probabil oscilaţii ale dobânzii şi presiuni pe cursul de schimb. Dacă statul va continua să absoarbă bani pentru deficitul bugetar la fel, costurile de finanţare vor creşte şi probabil tot mai multe întreprinderi vor avea probleme", a explicat Negriţoiu.
Relansarea economiei României va fi graduală
"În primele şase luni din 2010 va exista mai mult o stabilizare a economiei, cu tendinţă de dezvoltare şi relansare. Procesul de relansare a economiei va exista probabil abia în semestrul doi al anului viitor. Noi contăm pe un procent de creştere economică de circa 1% în 2010", a concluzionat Negriţoiu.
Potrivit datelor preliminarii, deficitul bugetului general consolidat a urcat după primele 11 luni la circa 6% din PIB, de la 5,1% la sfârşitul lunii octombrie. Bugetul general consolidat a înregistrat după primele 11 luni venituri de 143,1 miliarde de lei şi cheltuieli de 172,7 miliarde de lei.
Ministerul Finanţelor Publice a realizat în 2009 trei licitaţii de titluri de stat în valută, în cadrul cărora a atras de pe piaţa internă aproape 2,62 miliarde euro.
Totodată, valoarea titlurilor de stat în lei vândute de la începutul anului de către Finanţe se ridică la 62,297 miliarde lei, de peste şase ori mai mult faţă de suma atrasă în intervalul similar din 2008 şi de aproape cinci ori peste împrumuturile din întreg anul trecut.
România a negociat cu FMI un deficit bugetar de 7,3% din PIB pentru 2009 şi reducerea dezechilibrului la 5,9% din PIB în 2010.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO