- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.11.2011, 16:07)
- Ovidiu Tempea - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Negriţoiu: Creditele în lei se vor ieftini, nu şi cele în euro
Creditele în lei ar trebui să se ieftinească, chiar dacă resursele în general devin tot mai scumpe, dar dobânzile la euro nu vor fi reduse, apreciază directorul ING Bank România, Mişu Negriţoiu, care se aşteaptă însă la o uşoară apreciere a leului pentru anul viitor.
Urmărește
446 afișări
Negriţoiu: Creditele în lei se vor ieftini, nu şi cele în euro (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
"Creditele în lei ar trebui să se ieftinească, deşi costul banilor creşte. Eu nu văd o legătură aşa directă că a dat BNR dobânda în jos cu dobânzile din piaţă. Face sens la FED şi BCE, pentru că pieţele funcţionează şi semnalul este imediat. Pieţele s-au zbătut în România, ba o dobîndă mai joasă, ba una mai sus, şi dobânda BNR rămânea constantă. Trebuie să ne uităm la probleme dincolo de scăderea dobânzii BNR. Resursele sunt puse sub presiune, banii devin mai scumpi, nevoile de capital devin mai mari, băncile au nevoie de capitalizare (...) Creditele în lei se vor ieftini, trebuie să se ieftinească, dar creditele în euro nu se vor ieftini, pentru că reducerea BCE nu se transferă automat în toate ţările, ci în ţările de euro, şi nici acolo în toate", a spus Negriţoiu la emisiunea "După 20 de ani" difuzată sâmbătă la Pro TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a redus miercuri pentru prima dată în ultimul an şi jumătate rata dobânzii de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%. Joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, luând prin surprindere analiştii.
Negriţoiu a amintit că autorităţile au devansat cerinţele de capitalizare a băncilor la 9% pentru capitalurile de rang 1, planificată iniţial în 2018, ceea ce a luat băncile prin surpindere.
"Băncile au două surse: sectorul privat şi sectorul public. Sectorul privat nu bagă bani pentru că se pierd bani în băci. Sunt miliarde care au fost pierdute în România şi asta e cumva subvenţia sectorului bancar către economia României, au pierdut bani, raportează pierdere şi cineva trebuie să aibă încredere să pună bani sau să cumpere acţiuni. Ca să cumperi acţiuni trebuie să faci un profit, la ceas, 15%, ca cineva să poată să investească. Nico bancă nu face ROE de 15%. Atunci trebuie să iei de la Guvern, dar guvernele şi ele sunt sărace şi nu pot să aducă. În consecinţă, dacă n-ai capital, trebuie să-ţi reduci activitatea, n-ai altă soluţie, trebuie să-ţi reduci expunerea", a explicat Negriţoiu.
Oficialul ING a arătat că leii vor fi probabil mai ieftini şi pentru că sunt mai mulţi lei în România decât valută şi de fapt nu reprezintă moneda utilizată, de regulă, la capitalizare.
Negriţoiu se aşteaptă ca o serie de bănci să-şi mai reducă din activitate, cel puţin într-o primă fază, pentru că vor fi forţate s-o facă, dar pe medie se va înregistra o stagnare a expunerilor sau o scădere cu cel mult 10%.
"Băncile nu vor avea de ales să-şi reducă expunerea pe Romînia, că nu pot să funcţioneze. (...) Eu cred că expunerea nu se va modifica radical, pentru că nimeni nu-şi permite să se retragă dintr-o economie. Este un portofoliu care, funcţionează sau nu funcţionează o bancă, el rămâne cumva. Nu cred că se ajunge la 10%. Cine reduce expunera actuală poate să şi crească eventual şi putem vorbi de un portofoliu care rămâne constant sau puţin sub nivelul actual", a completat Negriţoiu.
În ceea ce priveşte ING, Negriţoiu a arătat că nu se mai aşteaptă la creşteri ale portofoliului de 30%, dar a menţionat că până în prezent toate câştigurile băncii au fost reinvestite în România.
"În România am crescut permanent. Toată lumea face asociere acum: să piardă băncile pentru că au făcut bani înainte. Nu ştiu ce profituri şi ce-au făcut celelalte bănci cu banii, dar noi n-am transferat un euro din profiturile pe care le-am făcut în România şi au fost capitalizate şi se pot vedea şi în situaţiile financiare. Banii sunt aici, n-am scos un euro din România, dar nu putem să mai creştem aşa de mult cum am crescut. Nu mai putem să creştem cu 30%. Asta e problema tutuor", a adăugat şeful ING Bank.
Negriţoiu crede că leul va câştiga teren anul viitor, dar se abţine de la estimări exacte, argumentând că situaţia internaţională, cu schimnbări consistente de la o zi la alta, face aproape imposibilă o prognoză pe termene scurt.
"N-am fost şi nu sunt un critic al unui curs, ci al politcii de curs care trebuie să reflecte evoluţiile pieţei şi să nu fie administrat aşa de mult. (...) Cursul nu cred că este problema noastră acuma, cred că este un curs de echilibru. La 4,3 lei-euro se duce spre 4,4. Am văzut chiar în Ziarul Financiar că cineva şi-a luat în calcul pentru buget 5 lei/euro. Cred că e exagerat. Nu merge aşa de sus. Problema cursului este că nu este suficient de transparent mecanismul prin care se formează cursul şi nu reflectă mişcările de piaţă şi nu este predictibil, cum, din păcate, nici dobânda nu este prea predictibilă. Este o problemă de funcţionare a pieţelor şi de transparenţă, nu de nivel, că e mic sau că e mare", a mai spus Negriţoiu.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe