Negriţoiu: Evaluarea firmelor de asigurări are ca scop recredibilizarea pieţei asigurărilor

Şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, a cofirmat, joi, că instituţia va anunţa, săptămâna viitoare, rezultatele primei etape a programului de evaluare independentă a asigurătorilor, un exerciţiu care va duce la recredibilizarea pieţei asigurărilor şi actului de supraveghere.

Urmărește
168 afișări
Imaginea articolului Negriţoiu: Evaluarea firmelor de asigurări are ca scop recredibilizarea pieţei asigurărilor

Negriţoiu: Evaluarea firmelor de asigurări are ca scop recredibilizarea pieţei asigurărilor (Foto: Mihai Barbu / Mediafax Foto)

Mişu Negriţoiu a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o conferinţă despre asigurările din Transilvania, că evaluarea este foarte importantă, fiind un exerciţiu credibil, derulat împreună cu Comisia Europeană la standarde europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Săptămâna viitoare vom anunţa rezultatele primei etape a programului de evaluare independentă a asigurătorilor şi listăm raportul pe site-ul ASF. Este vorba despre programul de revizuire a bilanţurilor active şi pasive la cele 13 companii care reprezintă circa 82% din piaţă. Am extins programul la încă 21 de societăţi de asigurări ca să acopere toată piaţa, să facem o radiografie completă, ca să ştim pe ce stăm şi unde plecăm. Evaluarea este foarte importantă, este un exerciţiu foarte credibil pe care l-am derulat împreună cu Comisia Europeană, la standarde europene. Aveam nevoie de acest exerciţiu ca să recredibilizăm piaţa asigurărilor şi actul de supraveghere după foarte multe episoade de suişuri şi coborâşuri, de ezitări şi contestaţii. Acest exerciţiu nu mai poate fi contestat", a spus Negriţoiu.

Potrivit acestuia, România avea o problemă cu calitatea datelor financiare din piaţa asigurărilor, de la raportări până la auditare, în condiţiile în care nu a funcţionat un audit profesionist şi faptul că au fost înregistrate destul de multe improvizaţii.

"Este şi o ocazie să punem şi aici mai multă lumină. Sub aspectul transparenţei este foarte important acest exerciţiu, atât pentru jucătorii din piaţă, cât şi pentru investitori şi pentru cosnumatori. Se scot la iveală şi punctele slabe. Pentru ca o piaţă să funcţioneze bine, trebuie să fie o piaţă omogenă şi cu jucători apropiaţi ca valoare şi abordare", a subliniat preşedintele ASF.

Mişu Negriţoiu a arătat că exerciţiul este important înainte de regimul Solvabilitate II, în condiţiile în care România intră într-un nou ciclu al pieţei asigurărilor, de reglementare şi supraveghere, "care face istorie".

"Asemenea modificări nu sunt decât o dată la 30 - 40 de ani şi ne ajută să evaluăm situaţia pieţei înainte de a intra în noul ciclu şi am făcut-o mai devreme decât ceilalţi, este un exerciţiu unic în UE şi primul din România. Acest tip de evaluări au fost comune după criză, sunt post criză, ante criză nu prea erau pentru că este o evaluare a activelor, pasivelor şi un test de stres, în care schimbi condiţiile. Şi se va vedea cu acest exerciţiu ce condiţii am schimbat, unde am pus mai multă presiune şi dacă se înrăutăţeşte situaţia ce se întâmplă şi fiecare cum rezistă", a mai arătat preşedintele ASF.

Mişu Negriţoiu participă, joi, la Cluj-Napoca, la conferinţa "Piaţa asigurărilor în Transilvania - Cum pot contribui asigurările la dezvoltarea afacerilor locale", organizată de Ziarul Financiar şi Omniasig.

Surse din piaţa asigurărilor au declarat pentru MEDIAFAX, miercuri, că ASF va anunţa săptămâna viitoare rezultatele primei etape a programului de evaluare independentă a asigurătorilor, urmând să publice concluziile globale ale programului, nu pe fiecare companie în parte.

Autoritatea a extins, pentru încă 21 de companii, programul de evaluare a activelor şi pasivelor şi a testului de stres (Balance Sheet Review and Stress Test), această etapă urmând să fie încheiată până la finele anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici