- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Negriţoiu, ING: Creditul ipotecar în euro este o bombă cu efect întârziat
Creditul ipotecar acordat în euro reprezintă pentru România o bombă cu efect întârziat, pentru că "euroizarea" creează condiţiile unui consiliu monetar şi pune banca centrală în imposibilitatea de a-şi aplica politica monetară, afirmă directorul general al ING Bank România, Mişu Negriţoiu.
"Creditul ipotecar în euro este po bombă cu efect întârziat (... ) Acest portofoliu existent de credite ipotecare în euro, de 7-8 miliarde, această problemă de facto te face să te comporţi ca un consiliu monetar (...) este un comportament aproape similar currency board, dar am văzut că este numit de presa internaţională shadow euro, bazat pe un portofoliu existent", a spus Negriţoiu, la conferinţa Romanian Financial Forum organizată de MEDIAFAX împreună cu Banca Naţională a României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Şeful ING România apreciază că finanţările în euro sunt produse atipice pentru o economie locală, emergentă, care pot crea distorsiuni majore, fiind originate ca obligaţii în euro pe baza unor venituri în lei.
"Este bombă cu efect întârziat pentru că nu poţi să-ţi aplici politicile monetare într-o piaţă dominată de euro, este o piaţă off-shore, care scapă autorităţilor, nepredictibilă, neguvernabilă. N-ai cum să pretinzi să guvernezi şi să influenţezi ceva în ţara ta când e vorba de ceva ce n-ai originat", a spus Negriţoiu.
Directorul ING România apreciază că "euroizarea" este în preznt cea mai mare problemă a României, punctând că firmele locale sunt îndatorate excesiv în valută..
"Riscul de credit şi riscul valutar sunt importante. În mediu bancar există această preocupare şi de aceea creditele se dau acum cum se dau", a mai spus Negriţoiu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”