Nemţii tremură pentru pensie şi aleg să muncească până la vârste înaintate

Pe intervalul de vârstă 63-67 de ani, tot mai mulţi oameni aleg să rămână angajaţi.

Urmărește
11238 afișări
Imaginea articolului Nemţii tremură pentru pensie şi aleg să muncească până la vârste înaintate

Numărul persoanelor aflate la vârstă de pensionare care aleg să rămână la locul de muncă în Germania a crescut semnificativ în ultimii trei ani.

Conform ultimelor statistici realizate de Destatis, Oficiul Federal de Statistică, tot mai mulţi oameni de 63-67 de ani renunţă să se bucure de timpul liber, de nepoţi şi de activităţile personale, pentru a continua să lucreze.

Potrivit datelor Destatis, numărul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 63 şi 67 de ani care au continuat să facă parte din clasa muncitoare în Germania, între 2020 şi 2023, a crescut de la 1,31 milioane la 1,67 milioane, un spor de 26,2% în trei ani.

În medie, nemţii se pensionează la 64 de ani, dar mulţi continuă să muncească şi după această vârstă, iar mulţi o fac pentru că au nevoie disperată de a suplimenta o pensie care este adesea prea mică, din care este aproape imposibil să trăieşti.

În medie, puţin sub jumătate, 42,3%, din cei aproximativ 15 milioane de pensionari din ţară, primesc la sfârşitul lunii 1.250 de euro, iar în unele oraşe şi regiuni chiar mai puţin decât această cifră. Datele au fost furnizate ca răspuns la o întrebare parlamentară formulată de partidul de stânga Die Linke.

66 de ani, vârsta pensionării în Germania

Institutul comentează: „A lucra la vârsta de pensionare poate însemna, pe de o parte, participarea activă şi mai mult timp la viaţa socială şi, pe de altă parte, contracararea ameninţării sărăciei la bătrâneţe”. 

Vârsta standard de pensionare în Germania este în prezent stabilită la 66 de ani, dar va creşte treptat până la 67 de ani până în 2031. Cei care doresc să se pensioneze anticipat pot face acest lucru, dar sunt de obicei penalizaţi. Pentru cei care au plătit cel puţin 45 de ani de contribuţii la pensie există excepţii speciale.

Anterior, cei născuţi în 1953 sau mai devreme se puteau pensiona la 63 de ani. după ce au plătit 45 de ani de cotizaţii, apoi pensia a fost majorată la 64 de ani şi patru luni pentru cei născuţi în 1960, în timp ce pentru cei născuţi ulterior va fi majorată la 65 de ani cu 2029.

Privind pensionarii care continuă să lucreze în Germania, mai reiese şi un alt fapt. Conform Oficiului Federal de Statistică, în ultimii ani, la grupa de vârstă 65-69 de ani, procentul persoanelor ocupate a crescut de la 11% în 2012 la 19% în 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici