- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nereguli la unităţile miniere şi energetice din Gorj. ANAF a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu mai multe nereguli descoperite în urma unor controale la unităţile miniere şi energetice din Gorj, arată Ministerul Finanţelor într-un răspuns la o interpelare a deputatului Dan Morega.
Nereguli la unităţile miniere şi energetice din Gorj. ANAF a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)
Morega a cerut, în aprilie 2011, declanşarea mai multor controale la complexele energetice Turceni şi Rovinari, precum şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, sesizând atunci Ministerul Finanţelor.
Instituţia arată, în răspunsul transmis deputatului în 2 aprilie 2012, că ANAF a făcut controale la toate cele trei unităţi, ultimul finalizându-se în decembrie la SNL Oltenia. Rapoartele celor trei controale, care vizează perioada 2007-2009, au fost înaintate DNA pentru continuarea cercetărilor, inspectorii ANAF descoperind nereguli legate de cheltuirea ilegală a zeci de milioane de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Astfel, în urma controlului financiar încheiat la 14 iulie 2011 la CE Turceni s-a constatat o diminuare a veniturilor unităţii cu aproape 22 de milioane de lei, cea mai mare parte din sumă, peste 20 de milioane lei, reprezentând penalităţi neînregistrate conform unor contracte cadru de vânzare a energiei electrice, încheiat cu Electrica SA. Producătorul de energie nu a făcut demersuri nici pentru a recupera 343.000 de lei de la Electrica, reprezentând cheltuieli de judecată.
Un alt posibil prejudiciu, de 1,1 milioane lei, îl reprezintă neînregistrarea diferenţelor de curs valutar leu-euro la o tranzacţie din 2007 încheiată cu Electrica. De asemenea, CE Turceni nu a înregistrat şi nu a calculat penalităţi la un contract din 2009 încheiat cu Serviciul Public de pe lângă Consiliul Local Turceni, în valoare de 185.000 de lei. În plus, CE Turceni şi-a majorat cheltuielile cu 21,6 milioane de lei, o mare parte din sumă, 19,7 milioane lei, reprezentând "cheltuieli cu acţiuni sociale, culturale şi sportive, efectuate nelegal în perioada 2007-2009", conform raportului ANAF. În acelaşi raport se precizează că 1,7 milioane lei reprezintă "servicii juridice achitate necuvenit unor societăţi civile de avocaţi".
Inspectorii ANAF au mai constatat şi că CE Turceni a "denaturat" rezultatele financiare cu peste 43,5 milioane lei, în perioada 2007-2009, ceea ce a condus la diminuarea impozitului pe profit datorat bugetului de stat cu aproximativ 7 milioane de lei, dar şi diminuarea profitului net de repartizat cu circa 36,5 milioane de lei. Dividendele cuvenite acţionarilor au fost şi ele diminuate cu 18,2 milioane de lei, sumă cu care a fost redus şi fondul de dezvoltare al societăţii.
Controlul ANAF s-a încheiat la CE Rovinari la data de 22 iulie 2011, inspectorii constatând şi aici o diminuare a veniturilor, cu 6,5 milioane de lei. Aproape două milioane de lei reprezintă neînregistrarea de penalităţi aferente unui contract cu Elizor Prest SRL Moreni, o sumă dublă, de peste patru milioane de lei, reprezentând penalităţi nepercepute la un contract încheiat cu Imobiliar Construct Bucureşti. Totodată, suma de 218.000 lei nu a fost percepută drept penalizări nici către SC CET Energoterm Reşiţa SA, 148.000 de lei nefiind percepuţi ca penalizări nici la un contract încheiat în ianuarie 2007 cu RAAN Drobeta Turnu Severin.
CE Rovinari şi-ar fi majorat cheltuielile cu peste 17 milioane de lei, din care peste opt milioane reprezintă "efectuarea de cheltuieli totale, în valoare absolută, mai mare decât realizarea veniturilor totale, în anul 2009". De asemenea, peste 1,2 milioane de lei au fost achitaţi "necuvenit" unor societăţi civile de avocatură, iar peste 6,3 milioane lei au fost cheltuiţi nelegal în perioada 2007-2009, pentru "acţiuni sociale, culturale şi sportive". Valoarea sponsorizărilor făcute nelegal în 2008 de către CE Rovinari este de 571.000 lei, conform ANAF.
CE Rovinari şi-a "denaturat" rezultatele financiare cu aproximativ 23,5 milioane de lei, fapt care a condus la diminuarea impozitului pe profit datorat bugetului de stat în perioada 2007-2009 cu circa 3,7 milioane lei. Profitul net de repartizat a fost de asemenea redus cu 19,7 milioane lei, iar dividendele cuvenite acţionarilor au fost diminuate cu 9,8 milioane lei.
Conform răspunsului Ministerului Finanţelor, inspectorii ANAF au descoperit şi că SNL Oltenia şi-a majorat cheltuielile cu peste 25 de milioane de lei, din care peste 24,5 milioane reprezintă cheltuieli nelegale făcute în 2009 "cu acţiuni sociale, culturale şi sportive", cheltuielile nelegale cu reclama, protocolul şi publicitatea, în acelaşi an, fiind de 170.000 de lei. În perioada 2007 - 2009, SNLO a achitat "necuvenit" suma de 219.000 de lei pentru servicii de curăţenie şi supraveghere a clădirilor, peste 100.000 de lei fiind plătiţi tot "necuvenit", în aceeaşi perioadă, pentru servicii de cazare, formare şi pregătire profesională. ANAF a constatat şi "diminuarea rezultatelor financiare cu suma de aproximativ 25.186.000 lei prin efectuarea de cheltuieli în afara prevederilor legale".
Ministerul Finanţelor mai precizează că pentru perioada 2007-2009 a fost confirmată "încheierea unor contracte de prestări servicii (hoteliere, bilete de odihnă şi tratament, cazare, masă şi logistică) cu societăţi constituite de sindicate, fără respectarea prevederilor legale la SNLO Târgu Jiu, Complexul Energetic Turceni şi Complexul Energetic Rovinari". De asemenea, ANAF a constat şi "încredinţarea directă de contracte de bunuri şi servicii" de către cele trei unităţi din minerit şi energie.
Ministerul Finanţelor precizează că singurul aspect din sesizările lui Morega care nu s-a confirmat a fost în privinţa încheierii unor contracte de sponsorizare care să nu respecte prevederile legale între SNLO, CE Turceni şi CE Rovinari cu Asociaţia Clubul Pandurii Târgu Jiu.
"Datorită multitudinii şi gravităţii abaterilor constatate şi faptului că acestea pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni, în condiţiile prevăzute de legea penală, ANAF a înaintat cele trei acte de control la Direcţia Naţională Anticorupţie, în vederea continuării cercetărilor. În acţiunile de inspecţie economico-financiară care vor fi programate în cursul anului 2012 la cele trei societăţi, obiectivele de control pentru perioada 2010-2011 vor cuprinde şi aspectele semnalate de domnul deputat Dan Morega, care nu au făcut obiectul controalelor financiare efectuate în 2011", se mai arată în răspunsul Ministerului Finanţelor la interpelarea făcută de Morega.
Răspunsul la interpelare este semnat de ministrul de resort, Bogdan Drăgoi.
În perioada 2007-2009, când au fost făcute controalele ANAF, Morega era preşedinte al PNL Gorj, filiala având proprii reprezentanţi în funcţiile de conducere de la SNL Oltenia, CE Rovinari şi CE Turceni. Deputatul era în acea perioadă membru în consiliile de administraţie sau în adunările generale ale acţionarilor de la cele trei societăţi.
Complexul Energetic Turceni a fost condus în acea perioadă de Dumitru Cristea, implicat într-o altă anchetă penală şi premiat la acel moment cu 130.000 de lei pentru "performanţe manageriale”, director economic al unităţii fiind Octavian Graure, devenit ulterior director general până la începutul lunii aprilie, când a redevenit director adjunct al societăţii.
Complexul Energetic Rovinari i-a avut în perioada 2007-2009 ca directori generali pe Laurenţiu Ciurel, vicepreşedinte al PSD Gorj, şi Gheorghe Daviţoiu, susţinut în funcţie la începutul mandatului de către PSD Gorj, după care acesta s-a înscris în PDL, fratele său fiind în prezent preşedinte al PDL Târgu Jiu.
SNL Oltenia l-a avut ca director general pe Eugen Davidoiu, în prezent director în cadrul Termoelectrica, şi pe Daniel Burlan, care este şi în prezent în funcţie. Burlan a reclamat în 2009 la DNA Târgu Jiu încheierea unor contracte păguboase pentru unitate de către Davidoiu, prin cesiunea de creanţe către o firmă care a derulat astfel de contracte şi cu Termoelectrica SA, ancheta procurorilor nefiind finalizată până în prezent.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului