NEXXT Summit: AI în acţiune – pregătim generaţiile care schimbă viitorul

  • România are potenţialul de a deveni un centru de inovaţie al tehnologiilor emergente.
  • Evenimentul NEXXT Summit a adus laolaltă lideri din industrie, reprezentanţi ai mediului academic şi factori de decizie guvernamentali, avand ca scop promovarea inovaţiei în inteligenţa artificială şi crearea de conexiuni între mediul academic, guvernamental şi de afaceri.
Urmărește
123 afișări
Imaginea articolului NEXXT Summit: AI în acţiune – pregătim generaţiile care schimbă viitorul

NEXXT Summit: AI în acţiune – pregătim generaţiile care schimbă viitorul

Summit-ul: Unde AI întâlneşte viitorul

NEXXT Summit a reunit unii dintre cei mai influenţi speakeri din domeniu, oferind un spaţiu de dialog şi colaborare despre impactul inteligenţei artificiale. Evenimentul a explorat teme variate, de la reglementări guvernamentale, până la inovaţii în business şi perspective academice, punând accent pe viitorul tehnologiilor emergente.

România este una dintre pieţele de top din Europa în privinţa plăţilor contactless. Este clar că AI va juca un rol determinant în relaţia consumatorilor cu tehnologia financiară.” , Bogdan Pătru, Government Engagement Director la Mastercard.

AI în Guvernare: Reglementări şi inovaţie pentru o societate digitală

Panelul a abordat impactul adoptării inteligenţei artificiale în sectorul public, cu un focus pe reglementări, infrastructură şi securitate cibernetică. Reprezentanţi ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI, DNSC şi MCID au subliniat necesitatea unui cadru legal solid şi a investiţiilor în AI pentru a sprijini dezvoltarea tehnologică.

România se apropie de obiectivul european GIGAbit pentru 2030, iar Strategia Naţională pentru AI sprijină dezvoltarea tehnologiilor emergente.”, Corneliu Mănescu, Director Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID).

Securitatea cibernetică a fost un alt punct cheie, cu accent pe dezvoltarea competenţelor specializate.

Adoptarea rapidă a AI impune necesitatea unor experţi în securitate cibernetică, iar reglementările din 2025 vor solicita noi standarde.”, Dan Cîmpean, Director General la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

AI în Business şi Finanţe: Tehnologia care transformă economia

Discuţiile din cadrul panelurilor au explorat impactul AI asupra sectorului financiar şi de afaceri, cu reprezentanţi de la Mastercard, Raiffeisen Bank România, BNR, PrimeDash, UiPath, Naratix şi Ogre AI. S-a abordat şi influenţa AI asupra relaţiei dintre consumatori şi tehnologia financiară.

Colaborăm de doi ani cu instituţiile de credit pentru a implementa AI, ajutând băncile să identifice comportamente anormale şi să reducă riscurile de fraudă.”, Raluca Micu, Head of Payments Oversight Division, Banca Naţională a României.

Adopţia rapidă a AI a fost considerată un factor esenţial în competiţia globală şi în strategia de inovare a sectorului privat.

AI în Mediul Academic: Contribuţia universităţilor la dezvoltarea tehnologiilor emergente

Panelul academic a evidenţiat rolul universităţilor în cercetare şi formarea experţilor AI, subliniind importanţa parteneriatelor între mediul academic şi cel privat. Reprezentanţi ai Universităţii Politehnica Bucureşti, Academiei Tehnice Militare şi ASE au dezbătut aceste aspecte.

Maxim Salnikov (Microsoft) a susţinut un keynote despre utilizarea modelelor AI avansate, precum ChatGPT, oferind participanţilor instrumente pentru a deveni „Junior Prompt Engineer”.

Summit-ul s-a încheiat cu un roundtable moderat de Mastercard, unde lideri din industrie şi instituţii publice au discutat soluţii pentru dezvoltarea AI în România, consolidând viziunea ţării ca hub digital regional.

AI Hackathon: Două zile de inovaţie şi colaborare intensivă

Hackathonul AI a adus împreună 12 echipe, 50 de participanţi şi 20 de mentori, transformând două zile de competiţie într-un maraton al creativităţii şi al soluţiilor practice. Într-un mediu plin de energie, participanţii au lucrat intens pentru a dezvolta tehnologii inovatoare, beneficiind de workshop-uri interactive, sesiuni 1:1 cu experţi şi sprijin constant din partea Raiffeisen Bank România.

 

Acum patru ani am implementat primul model de machine learning, iar astăzi avem 15 modele în producţie, dedicate analizei predictive. Ce facem acum nu mai seamănă deloc cu ce se făcea acum doar câteva luni, în mod evident inovarea trebuie să ţină pasul cu realităţile pieţei şi să fie realizată responsabil.”, a declarat în cadrul evenimentului NEXXT Summit Mihaela Văcaru, Director Advanced Analytics & EWS la Raiffeisen Bank Romania.

Dan Cîmpean, Director General al DNSC, a subliniat importanţa unor astfel de iniţiative pentru pregătirea viitoarei generaţii de specialişti: „O provocare majoră este să avem acces la specialişti dedicaţi pe tehnologii. În prezent, piaţa europeană are nevoie de 500.000 de experţi în IT şi securitate cibernetică”. Astfel de iniţiative nu doar că oferă participanţilor oportunitatea de a lucra pe proiecte inovatoare, dar creează şi o platformă pentru pregătirea viitorilor experţi care vor juca un rol esenţial în dezvoltarea soluţiilor tehnologice de mâine.

Provocarile abordate de echipe la NEXXT AI Hackathon::

  • Analiza automată a datelor financiare cu ajutorul sistemelor multi-agent.

  • Îmbunătăţirea serviciilor pentru clienţi prin chatbot-uri şi asistenţi virtuali AI.

  • Crearea unui instrument AI pentru sprijinirea conformităţii şi reglementărilor.

  • Dezvoltarea unui sistem bazat pe Whisper pentru transcrierea şi sumarizarea conversaţiilor din call center.

Premii în bani, credite pentru dezvoltarea soluţiilor şi experienţe de învăţare practică

🥇 Locul 1: BitStorm – €3000 şi $1000 în credite AWS
Soluţie: Aplicaţie care foloseşte un agent virtual pentru a interacţiona cu clienţii, generând rapoarte pentru call center şi colectând feedback pentru îmbunătăţirea experienţei.

🥈 Locul 2: GeekëdSqu4d – €1000 şi $500 în credite AWS
Soluţie: Sistem AI multi-agent care analizează conversaţiile dintre clienţi şi operatori şi oferă recomandări pentru îmbunătăţirea satisfacţiei clienţilor şi reducerea costurilor de training.

🏅 Premiul Special: NexXt ANA – O săptămână de internship la Raiffeisen Bank România
Soluţie: Sistem AI pentru prevenirea fraudelor în plăţile online, analizând tranzacţiile şi identificând riscurile de fraudă în timp real.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici