„Până în decembrie, România are toate şansele să aibă un procent de absorbţie de 70 la sută, depindem foarte mult de facturile care vor veni. După cum se ştie, beneficiarii au obligaţia de a plăti în decembrie, chiar şi în ultima zi a anului, dar facturile pot fi aduse şi în ianuarie, februarie, martie, în cursul anului viitor, pentru a fi procesate şi trimise la Comisia Europeană”, a afirmat Marius Nica la sfârşitul şedinţei săptămânale a Executivului.
Nica a explicat că, plecând de la estimările beneficiarilor, că îşi finalizează şi îşi termină aceste proiecte, procentul de absorbţie rezultat este mai mare.
„Se duce undeva la 75 – 78 la sută, dar sunt estimările beneficiarilor”, a spus Marius Nica.
Totodată, ministrul delegat pentru fonduri europene a afirmat că programul cu cea mai mică rată de absorbţie este cel destinat resurselor umane (POSDRU), respectiv 50 la sută.
Potrivit datelor postate, în luna iulie, pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a crescut cu 0,4% în iunie faţă de luna mai, de la 54,42% la 54,82%, România reuşind astfel să atragă în luna respectivă 76 milioane de euro.
Singurele programe pe care au fost atrase fonduri sunt Programul Operaţional Sectorial Mediu şi Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative.