„CEC Bank a negociat atât cu Nomura, cât şi cu EFG – Renaissance, subcontractarea serviciilor de distribuţie prin reţeau de sucursale a acţiunilor Petrom destinate clienţilor de retail. Sunt discuţii finale privind comisionul care va reveni CEC”, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.
Săptămâna trecută, comisia de selecţie a intermediarului ofertei secundare de la OMV Petrom a declarat câştigător consorţiul format din Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities, ceea ce a reprezentat o surpriză pentru piaţă.
Consorţiul câştigător dispunde în România de aproape 900 de unităţi teritoriale, în condiţiile în care Banca Transilvania are o reţea de 536 de sucursale şi agenţii, BT Securities – 19 unităţi, Bancpost – 284 de unităţi şi Romcapital 6 unităţi
Prin cooptarea CEC Bank, consorţiul îşi dublează, practic, capacitatea de distribuţie pe partea de retail, în condiţiile în care CEC Bank avea la finele anului trecut de 1,195 de unităţi, dintre care 729 modernizate.
Oferta câştigatoare a întrunit 92,5 puncte (dintr-un total de 100 posibile), în condiţiile în care consorţiul condus de banca de investiţii Renaissance a depus cea mai bună ofertă financiară, respectiv un comision de 0,325% din suma totală rezultată din valoarea acţiunilor în cadrul ofertei publice secundare, la jumătate din următorul preţ cerut în cadrul licitaţiei.
Grupul austriac de petrol şi gaze OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul are prin Ministerul Economiei 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,11% din acţiuni.