Nicolae, iniţiatorul proiectului alături de Dragnea: Avem costuri de 300.000 euro ca să ne ţinem rezerva de aur în Anglia. BNR să execute decizia

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, pentru MEDIAFAX, că depozitarea rezervei de aur a României în Anglia aduce pierderi, prin costuri de 300.000 euro, iar atunci când iniţiativa sa legislativă şi a lui Liviu Dragnea va deveni lege, BNR trebuie să „execute” decizia.

Urmărește
3509 afișări
Imaginea articolului Nicolae, iniţiatorul proiectului alături de Dragnea: Avem costuri de 300.000 euro ca să ne ţinem rezerva de aur în Anglia. BNR să execute decizia

Nicolae, iniţiatorul proiectului alături de Dragnea: Avem costuri de 300.000 euro ca să ne ţinem rezerva de aur în Anglia. BNR să execute decizia

„Din 2004-2005, rezerva de aur de la Banca Angliei nu numai că nu producea venituri, dar producea pierderi, pentru că sunt nişte costuri de depozitare. Produce costuri de depozitare, din ce am eu ca date, cam 300.000 de euro pe an ne costă pe noi să ne ţinem aurul în Anglia. Şi atunci, primul şi cel mai simplu argument ar fi că nu ne mai costă.

Deţinând banii la noi în „saltea”, nu ne mai costă. Pe de altă parte, e şi un semnal de stabilitate. România nu mai e o ţară nesigură. Nu mai e o ţară în care ar putea să apară tensiuni şi conflicte.

România are o creştere economică constantă deja de câţiva ani, stabilă, inflaţia este ţinută sub control, moneda naţională este predictibilă şi stabilă, ceea ce justifică să luăm şi noi o asemnea măsură pe care au luat-o şi alte state, probabil din aceleaşi considerente. (...) Germania şi Austria şi-au repatriat cea mai mare parte de rezerve de aur la cererea Curţilor de Audit şi Conturi.

Din câte înţeleg, în România nimeni nu auditează rezerva de aur a BNR din străinătate, deci nici măcar Curtea de Conturi, ceea ce este profund nefiresc”, a afirmat Şerban Nicolae, joi, pentru MEDIAFAX.

Senatorul PSD spune că Mugur Isărescu ar trebui să susţină ca aurul să fie auditat periodic, spunând că nu e rezerva guvernatorul BNR, ci a Băncii Naţionale.

„Citându-l pe domnul Isărescu, asta nu e rezerva lui Isărescu, e rezerva BNR. Şi domnia sa cred că ar trebui să suţină ca acest aur să fie periodic auditat ca să ştim că e acolo, că nu s-a diminuat, că nu e niciun pericol şi aşa mai departe. Polonia, Ungaria, Austria, Olanda, toate aceste ţări, în ultima perioadă, au luat măsuri de repatriere a rezervelor de aur deţinute în străinătate. Aurul este valoare fizică, materială, BNR constituie şi alte rezerve internaţionale, titluri de valoare, tot felul de instrumente financiare, care sunt de 10 ori mai valoroase decât aurul deţinut în Banca Angliei. Rezerva de aur este de 103 tone aproximativ, nu e foarte clar, valoarea e undeva la 3 miliarde, 3 miliarde şi ceva, în timp ce rezerva în titluri de valoare este de peste 30 de miliarde de dolari”, a explicat Nicolae.

Social-democratul susţine că, după ce proiectul va fi adoptat, BNR ar trebui să „execute” decizia, iar Opoziţia ar trebui să se fi convins deja asupra importanţei iniţiativei.

„Eu deocamdată am făcut această propunere strict aşa cum e. Aurul să fie prin lege ţinut în ţară, cel mult 5% din total să fie scos în afara ţării şi doar în scopuri de a produce venit, nu ca să-l depozitez că e mai în siguranţă acolo şi pot să-l scot din ţară dacă e să-l scot pentru obţinerea de venituri. Nu m-am consultat (cu ALDE sau BNR - n.r.). E o decizie la nivel de lege, e treaba mea, e decizia mea. BNR va trebui să execute o decizie stabilită prin lege. E o dezicie politică şi strategică, nu e tehnică. Opoziţia ar trebui să fie deja convinsă. De ce ar trebui să mai ţinem aurul în străinătate?”, a spus social-democratul.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi senatorul Şerban Nicolae au depus, miercuri la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect prin care Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale.

Proiectul de act normativ mai vizează ca în caz de diminuare a rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, BNR să prezinte „Parlamentului şi Guvernului, de îndată”, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 10,1% din rezervele internaţionale ale ţării, iar „în perioada 2005-2018 au variat ca pondere între 7 şi 10%, în funcţie atât de creşterea rezervelor valutare, cât şi de creşterea preţului aurului”, arată un discurs susţinut recent de Liviu Voinea, viceguvernator BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici