Nicolescu: BERD a investit 75 milioane de euro în oferta Electrica, al treilea acţionar este ING

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a devenit al doilea cel mai mare acţionar al Electrica după statul român, investind 75 milioane euro în oferta publică iniţială înceiată miercuri, iar al treilea acţionar este grupul financiar olandez ING, potrivit ministrului pentru Energie.

Urmărește
320 afișări
Imaginea articolului Nicolescu: BERD a investit 75 milioane de euro în oferta Electrica, al treilea acţionar este ING

Nicolescu: BERD a investit 75 milioane de euro în oferta Electrica, al treilea acţionar este ING (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Al doilea acţionar al Electrica, după stat, este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu 75 milioane euro, iar al treilea este ING, care a participat prin mai multe entităţi", a declarat vineri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, la Conferinţele BCR.

El a arătat că din cota de aproape 21% revenită retailului, 11% a fost atrasă de investitorii mici de retail (cu subscrieri de până la 20.000 de acţiuni fiecare - n.r.), iar 10% de investitorii mari de retail (peste 20.000 de acţiuni pe tranşa de retail)

"La retailul mic vorbim de cel puţin 2.000 noi participanţi pe piaţa de capital şi credem că este un lucru nemaipomenit", a continuat oficialul.

Nicolescu a precizat că "în urmă cu o oră" a fost primit avizul autorităţilor din Marea Britanie pentru listarea la Londra a certificatelor globale de depozit (GDR) denominate în dolari subscrise în cadrul ofertei Electrica.

Electrica a atras 1,95 miliarde lei (444,3 milioane euro) prin oferta publică iniţială derulată în perioada 16-25 iunie, preţul final rezultat din operaţiune fiind de 11 lei pe acţiune, adică preţul minim stabilit prin prospect. Intervalul de preţ stabilit în prospectul ofertei Electrica a fost de 11 - 13,5 lei/acţiune.

Numărul final de acţiuni alocat pentru tranşele investitorilor de retail - atât mici, cât şi mari - este de 37,209 milioane de titluri.

Astfel, investitorii de retail au obţinut 20,99% din volumul total de acţiuni scoase la vânzare în cadrul ofertei, de 177,188 milioane, faţă de procentajul de 15% alocat iniţial.

Oferta publică iniţială a Electrica a fost intermediată de Raiffeisen Bank SA, Citigroup Global Markets Limited, Societe Generale, BRD şi Swiss Capital.

Sindicatul de intermediere anticipează că admiterea la tranzacţionare a acţiunilor pe Bursa din Bucureşti şi a GDR-urilor pe Bursa din Londra va avea loc în sau în jurul datei de 4 iulie, 2014. Pentru GDR-urile vândute în ofertă, preţul final a fost stabilit la 13,66 dolari/GDR.

La preţul final din ofertă, capitalizarea bursieră a Electrica este de 3,81 miliarde lei.

Oferta publică iniţială a Electrica a constat în vânzarea a 177,188 milioane de acţiuni noi, reprezentând 105% din numărul total de acţiuni existente ale companiei anterior operaţiunii. Statul va transfera astfel către investitori privaţi un pachet reprezentând 51% din acţiunile Electrica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici