- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Niţă: Băncile ar trebui să fie mai îngăduitoare cu firmele la plata ratelor
Băncile ar trebui să fie mai îngăduitoare cu firmele la plata ratelor, a declarat, marţi, ministrul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Constantin Niţă, adăugând că sistemul bancar este închistat şi nu este flexibil cu ceea ce se întâmplă pe piaţă.
Niţă: Băncile ar trebui să fie mai îngăduitoare cu firmele la plata ratelor
"Băncile ar trebui să fie mai îngăduitoare cu plata ratelor, nu este niciun dezastru dacă băncile ar reeşalona plata ratelor pe un an sau un an şi jumătate. Sistemul bancar este închistat şi nu este flexibil cu ceea ce se întâmplă pe piaţă", a spus Niţă, într-o conferinţă de presă organizată de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
El a arătat că Guvernul a luat mai multe măsuri pentru sprijinirea firmelor, amintind capitalizarea Eximbank şi a CEC Bank, precum şi crearea unui fond de contragarantare a creditelor pentru IMM-uri, dar băncile în continuare sunt reticente în a acorda credite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FT: Donald Trump va cere statelor NATO să îndeplinească ținta de 5% pentru cheltuielile de apărare
-
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
-
Elon Musk, atac la adresa CCR şi anularea alegerilor din România: "Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator" / Reacţia lui Călin Georgescu
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
"Aşteptăm şi un pachet de măsuri din partea băncilor. Vreau să văd şi eu o bancă românească sau cu capital străin să pună pe masă un pachet pentru IMM-uri. O bancă care nu mai acordă credite, ce Dumnezeu face, păzeşte sediul ăla frumos?", a afirmat Niţă.
El a precizat că aşteaptă de la băncile cu care colaborează ministerul un pachet de criză.
Ministrul IMM-urilor a arătat că cele mai afectate companii în urma crizei financiare sunt cele din domeniul construcţiilor şi industriei.
"Aceste sectoare sunt foarte importante pentru contribuţia la PIB, dorim să compensăm scăderea acestor sectoare cu comerţul şi serviciile, dar încercăm să aplicăm măsuri fiscale pentru a încuraja construcţiile şi industria", a spus Niţă.
Printre măsurile fiscale, Niţă a amintit neimpozitarea profitului reinvestit şi introducerea impozitului forfetar.
Întrebat dacă ministerul de profil are o situaţie a falimentelor IMM-urilor din ultima perioadă, Niţă a arătat că nu există o asemenea statistică, dar că majoritatea falimentelor sunt declanşate de stat şi nu la cererea întreprinzătorilor.
"Am încercat să luăm aceste date de la Registrul Comerţului, dar ceea ce am constatat este că 90% dintre falimente se datorează sechestrelor puse de stat prin intermediul administraţiilor fiscale. Statul declară falimentele prin intermediul administraţiilor fiscale şi trebuie să vedem cum putem să temperăm această activitate", a adăugat Niţă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO