- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Niţă: Investiţiile în România sunt "cartea câştigătoare a Chinei în Europa"
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat marţi că investiţiile companiilor din China în România vor reprezenta "cartea câştigătoare a Chinei în Europa".
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
"China este un partener pentru Europa, este un partener în sine. Cooperarea între UE şi China are toate şansele să fie una de succes, pentru că este vorba de doi comercianţi importanţi.(...) Investiţiile chineze aici vor reprezenta cartea câştigătoare a Chinei în Europa", a afirmat Niţă.
Premierul Chinei, Li Keqiang, a declarat luni, la Bucureşti, că Guvernul pe care îl conduce consideră România drept un "fanion de colaborare" între China şi Europa Centrală şi de Est, încurajând firmele chineze să investească în România şi, totodată, prin România să activeze şi pe alte pieţe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
El apreciază, totodată, că România va deveni "un tigru al Europei" şi a afirmat că dacă toţi tigrii se vor reuni şi vor colabora se va dezvolta o piaţă uriaşă, potenţialul de dezvoltare a relaţiilor comerciale şi investiţiilor dintre China şi ţările din regiune fiind extrem de ridicat.
"Nu trebuie să ne temem de China. Ci, dimpotrivă, să ne uităm cu admiraţie şi să îmbrăţişăm parteneriatele economice. Sper ca ţările europei Centrale şi de Est să beneficieze de cât mai multe investiţii chinezeşti", a spus Niţă.
El a afirmat că proiectele semnate luni cu mai multe companii chineze în sectorul energetic totalizează 5 miliarde euro, această sumă reprezentând partea investitorilor chinezi.
Niţă a dat asigurări că realizarea proiectelor va urma regulile de transparenţă stabilite de Comisia Europeană şi că România vrea ca energia electrică produsă intern să fie comercializată şi la export.
"Toate aceste proiecte urmează calea transparentă, stabilită de Comisia Europeană. Partea chineză, spre inteligenţa ei, a acceptat această cerinţă europeană, ceea ce ne bucură foarte mult", a continuat Niţă.
El a menţionat că viitoarele proiecte din sectorul energetic local sunt deschise tuturor investitorilor care vor să vină în România.
România şi China au semnat, luni, acorduri de colaborare pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China, dar şi mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric.
Astfel, conducerea Nuclearelectrica au semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intenţie pentru colaborare, directorului Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu preşedintele China National Electric Engineering o înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva, iar directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation.
Departamentul pentru Energie şi Administraţia Naţională din China pentru Energie au încheiat un memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare.
Tot la Guvern a fost semnat şi un acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, şi Mingyang Wind Power Group.
Premierul Chinei a afirmat că suma contractelor de investiţii pe care companiile chineze le vor semna cu cele româneşti, cu prilejul vizitei sale la Bucureşti, este "uriaşă" şi va depăşi valoarea stabilită iniţial.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO