Dar oare creşterea preţurilor îi va împiedica efectiv pe oameni să fumeze?
Potrivit OMS, creşterea preţului la ţigări este „cea mai eficientă şi rentabilă măsură pentru reducerea consumului de tutun”, relatează Euronews.
Dacă va fi adoptată, propunerea Senatului ar însemna că un pachet de ţigări care costă în prezent 12 euro va costa în viitor 25 de euro – un total mai apropiat de costurile înregistrate în ţări precum Australia şi Noua Zeelandă.
Preţul ţigărilor, ajustat la paritatea de cumpărare, în Franţa este cel mai mare din Europa, după Irlanda. Pe locul trei este România. Conform celor mai recente date ale OMS, în 2020, un pachet de 20 de ţigarete în Franţa costa aproximativ 8,95 EUR, în cazul celei mai ieftine mărci disponibile.
Proporţia persoanelor care fumează în Europa pare în scădere s-a stabilizat în ultimii ani. Cifrele OCDE sugerează că proporţia de fumători zilnici a scăzut în Franţa de la 30% în 2000 la 25,5% în 2020. Această scădere de 4,5% a fost mai mică decât evoluţia constatată în alte ţări. Marea Britanie a înregistrat o scădere de 12,5%, în timp ce Germania şi Spania au înregistrat scăderi de 9,1% şi, respectiv, 12,3%. Potrivit datelor furnizate de Eurostat, în 2022, procentul de fumători în România era de 19,8% din populaţia ţării.