- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.03.2013, 20:47)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noi reguli pentru despăgubirea rapidă a consumatorilor din UE
Cumpărătorii din UE vor avea acces mai uşor la medieri rapide, ieftine şi imparţiale în disputele cu vânzătorii de bunuri şi prestatorii de servicii, datorită unor noi reguli aprobate de Parlamentul European, cu scopul de a fi evitate procesele lungi şi costisitoare.
Urmărește
1000 afișări
Noi reguli pentru despăgubirea rapidă a consumatorilor din UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Parlamentul European (PE), noile reguli, care vizează rezolvarea alternativă a disputelor (ADR) şi rezolvarea online a acestora (ODR), au ca scop creşterea utilizării schemelor ADR în UE, oferind consumatorilor o modalitate rapidă, ieftină şi informală de a rezolva disputele cu vânzătorii, în loc să recurgă la procese lungi.
Multe state UE, arată sursa citată, au deja scheme ADR, dar lipsa unor standarde comune, acoperirea defectuoasă şi supraaglomerarea fac dificilă accesarea acestora de către cumpărători.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Noua directivă cere statelor membre să se asigure că există scheme ADR pentru toate sectoarele de activitate şi are prevederi referitoare la imparţialitatea mediatorilor, precizează PE.
Concret, cumpărătorii vor putea utiliza noile reglementări pentru a cere despăgubiri pentru plângeri formulate în afara tribunalelor referitoare la orice bunuri sau servicii, indiferent dacă au fost achiziţionate online, în magazin, local sau în străinătate. PE a stabilit că medierea ar trebui să fie gratuită pentru cumpărători sau să aibă un tarif fix. În general, orice dispută ar trebui să fie rezolvată în 90 de zile, prevede reglementarea.
"Directiva ADR este câştigătoare şi pentru vânzători şi pentru cumpărători. Un mecanism transeuropean, ieftin şi rapid de despăgubire va reduce costurile consumatorilor cu miliarde de euro pe an şi va încuraja comerţul electronic transfrontalier, ceea ce reprezintă un stimul crucial pentru creşterea pieţei unice din Europa", a declarat vicepreşedintele Comisiei pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor, Louis Grech.
Reglementarea ODR, pentru a contribui la rezolvarea disputelor privind bunurile şi serviciile vândute online, atribuie Comisiei Europene puterea de a crea o "platformă online" pentru ODR, în toate limbile UE, se mai precizează în comunicat.
Această platformă, accesibilă prin intermediul portalul Europa Ta, va oferi cumpărătorilor un formular standard pentru plângeri, uşor de folosit, care va putea fi completat în limba maternă.
Platforma ODR, explică sursa citată, va trimite cumpărătorii la cea mai apropiată schemă ADR potrivită pentru plângerea lor. Fiecare pas al procedurii de plângere va putea fi efectuat online, iar informaţiile vor fi protejate de regulile UE de protecţia a datelor şi a vieţii private. Ajutorul ODR va fi disponibil pentru orice dispută privind vânzările online, indiferent de localizarea vânzătorului în UE.
Directiva ADR şi Regulamentul ODR vor intra în vigoare la 20 de zile după publicarea lor în Jurnalul Oficial. Directiva ADR trebuie să se aplice în toate statele membre în termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare, iar platforma ODR va fi disponibilă imediat după aceea, potrivit PE.
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe