- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.12.2024, 11:06)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noile reguli de TVA pentru IMM-uri în UE intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
- Din 1 ianuarie 2025, la nivel european vor intra în vigoare noi reguli pentru regimul de TVA aplicabil întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri).
- Acest nou cadru îşi propune să simplifice conformarea şi să îmbunătăţească oportunităţile de comerţ transfrontalier pentru IMM-uri în cadrul statelor UE.
Urmărește
3944 afișări
Noile reguli de TVA pentru IMM-uri în UE intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Prima modificare vizează plafonul de scutire aplicat IMM-urilor, care va fi de cel mult 85.000 de euro la nivelul tuturor statelor membre UE. Aceasta înseamnă că IMM-urile cu o cifră de afaceri anuală sub această valoare pot comercializa bunuri şi servicii fără a percepe TVA, reducând astfel obligaţiile lor de conformitate şi costurile pentru consumatorul final. În acelaşi timp, IMM-urile care aplică regimul de scutire nu vor avea drept de deducere a TVA aferentă achiziţiilor realizate, potrivit unei analize EY România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Statele membre vor avea libertatea de a introduce orice plafon sub maximul menţionat mai sus, dar şi de a stabili plafoane dedicate pentru diverse sectoare de activitate.
Regimul de scutire pentru IMM-uri este deja aplicabil în România pentru societăţile cu sediul activităţii economice în România, a căror cifră de afaceri nu depăşeşte 88.500 de euro (sau 300.000 lei).
O schimbare majoră este extinderea acestui regim transfrontalier, respectiv IMM-urile cu sediul într-un stat membru al UE pot aplica scutirea de TVA în alt stat membru, dacă:
• Cifra lor totală de afaceri la nivel UE nu depăşeşte 100.000 de euro. Cu alte cuvinte, se iau în calcul atât tranzacţiile realizate în statul membru în care sunt stabilite, cât şi în orice alt stat membru al UE;
• Valoarea operaţiunilor în statul membru în care se doreşte aplicarea regimului se încadrează în plafonul de scutire implementat de acel stat.
Aplicarea regimului de scutire transfrontalier depinde, deci, de mai multe elemente: dacă statul membru în care se realizează tranzacţiile a implementat acest regim, plafonul de scutire aplicat şi valoarea totală a tuturor tranzacţiilor realizate de IMM respectiv. Noua schemă de scutire nu va putea fi aplicată, însă, de IMM-urile stabilite în afara UE.
Prin noile reguli se urmăreşte simplificarea conformării şi reducerea costurilor aferente, dar şi încurajarea tranzacţiilor în interiorul UE, pe baza:
• Înregistrării unice – IMM-urile se vor înregistra pentru aplicarea schemei doar în statul membru în care sunt stabilite, care va acorda un cod de identificare unic (prefix „EX”) ce va fi folosit în toate statele membre în care IMM-urile beneficiază de scutire;
• Raportării unice – deconturile de TVA periodice sunt înlocuite de o singură raportare trimestrială, care include informaţii privind tranzacţiile realizate de IMM în toate statele membre ale UE;
• Simplificării procesului de facturare, având în vedere emiterea facturilor pe baza codului unic de înregistrare;
• Standardizării plafoanelor de scutire de TVA şi permiterea scutirii transfrontaliere, aceste noi reguli urmăresc să: creeze un mediu mai echitabil pentru IMM-urile care operează în cadrul UE; să elimine dezavantajele competitive întâmpinate de IMM-urile care operează transfrontalier, deoarece nu vor mai fi obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în fiecare stat membru unde desfăşoară activităţi (dacă îndeplinesc condiţiile impuse); să reducă povara administrativă şi costurile de conformare, promovând astfel un mediu favorabil creşterii şi extinderii IMM-urilor pe noi pieţe.
Totuşi, noua schemă este opţională atât pentru statele membre (care o pot implementa sau nu), cât şi pentru operatorii economici. Cu toate acestea, dacă un stat membru alege să implementeze schema, trebuie să extindă beneficiile şi la nivelul IMM-urilor nerezidente care operează pe teritoriul său.
Dincolo de obiectivele urmărite de legiuitorul european, pentru IMM-uri apar o serie de provocări practice:
• Disparităţi competitive: IMM-urile din statele care implementează schema vor beneficia de preţuri mai mici datorită scutirii de TVA, ceea ce poate dezavantaja IMM-urile din statele care nu aplică schema
• Complexitatea comerţului transfrontalier: societăţile pot întâmpina sarcini suplimentare de conformitate atunci când operează în state care nu adoptă schema sau dacă depăşesc pragurile locale
• Sarcina administrativă: companiile ar putea fi nevoite să navigheze prin cerinţe diferite de raportare în funcţie de reglementările fiecărui stat pentru a verifica dacă şi în ce condiţii statul respectiv a implementat noua schemă
• Costul cu TVA: aplicarea schemei implică pierderea dreptului de a deduce TVA-ul pentru achiziţiile destinate operaţiunilor scutite, crescând astfel costul fiscal.
Conform informaţiilor publice, legislaţia din România este în curs de elaborare iar, după adoptarea acesteia, administraţia fiscală îşi va actualiza informaţiile despre noile reguli privind TVA.
Rămâne, astfel, să vedem cum se vor modifica regulile aplicabile IMM-urilor, ce plafoane vor fi avute în vedere şi care vă fi procesul practic pentru aplicarea scutirii de TVA şi raportare, dar şi eventualele reguli tranzitorii, având în vedere că plafonul naţional depăşeşte în prezent plafonul maxim impus la nivel european.
Dacă societăţile din afara UE vor avea în continuare obligaţii de înregistrare, raportare şi plată a TVA în România indiferent de plafon (în funcţie de operaţiunile realizate), societăţile din UE vor fi echivalate cu cele româneşti. Putem asista la o reducere a volumului înregistrărilor şi raportărilor TVA pentru societăţile mici şi mijlocii ale căror operaţiuni sunt inferioare plafonului din ţara noastră şi care generează o cifră de afaceri totală mai mică decât 100.000 de euro.
La rândul lor, pentru a beneficia de noua schemă, IMM-urile româneşti cu o cifră de afaceri totală mai mică decât 100.000 euro se vor raporta atât la plafonul aplicabil în România, cât şi la cel din statele unde au operaţiuni.
Revizuirea schemei de scutire pentru IMM-uri din ianuarie 2025 marchează o schimbare semnificativă în modul cum întreprinderile mici pot opera pe piaţa europeană, creând un context favorabil comerţului în interiorul UE. Totuşi, este important să subliniem că vorbim de o uniformizare parţială, ţinând cont că noile reguli implică particularităţi ce trebuie avute în vedere în fiecare stat membru.
Pe lângă oportunitatea asociată acestei scheme, nu putem ignora complexitatea adusă business-ului legată de urmărirea condiţiilor aplicabile, cu precădere pentru monitorizarea tranzacţiilor şi valorii acestora în fiecare stat membru. Având în vedere şi costul cu TVA (ne)deductibilă asociat, urmărim cu interes modul cum IMM-urile vor balansa aceste provocări cu obligaţiile ce derivă din regimului standard de TVA.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate