- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.03.2019, 12:05)
- Departamentul Economic
Noile tarife de referinţă RCA, publicate de ASF. Preţurile poliţelor auto, în funcţie de capacitate cilindrică
Tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA) au fost publicate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiară, acestea fiind, în multe situaţii, mai mari comparativ cu cele valabile pentru semestrul anterior.
Urmărește
4982 afișări
Noile tarife de referinţă RCA, publicate de ASF. Preţurile pentru poliţele auto, în funcţie de capacitate cilindrică
Pentru şoferii cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani care deţin autovehicule cu o capacitate cilindrică de 1.401-1.600 centimetri cubi tariful de referinţă a urcat la 908 lei, după ce au plătit în a doua jumătate a lui 2018 o primă medie de 625 de lei, cu 13% mai redusă faţă de tariful de referinţă de 716 lei.
Din analiza tarifelor de referinţă pentru persoane fizice, pentru fiecare segment de risc, rezulta ca evolutiile sunt generate, in principal, de dinamica structurii asiguratilor RCA in functie de clasele de bonus-malus.
Tarifele de referinţă nu reprezintă tarife la care sunt încheiate poliţele RCA în piaţă, dar constituie un reper pentru consumatori în ceea ce priveşte preţul RCA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
În cazul autoturismelor cu o capacitate cilindrică de 1.401 -1.600 cmc, deţinute de persoane sub 30 de ani, tariful de referinţă va urca de la 1.049 lei la 1.309 lei, iar în cazul şoferilor cu vârsta de 41-50 ani, tariful de referinţă va creşte de la 712 lei la 936 lei.
Unele tarife se vor diminua, de exemplu cele pentru maşini cu capacitate cilindrică mare, de peste 2.500 cmc.
Tarifele de referinţă pentru RCA au fost calculate de Ernst & Young Assurance Services SRL, pe baza datelor statistice obţinute de pe piaţa de profil.
Badea, ASF: Numărul poliţelor RCA a crescut în 2018, asigurările de viaţă la cel mai ridicat nivel
Numărul poliţelor RCA a crescut în 2018, faţa de anul anterior, în timp ce în privinţa asigurărilor de viaţă volumul primelor brute subscrise se menţine la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, a declarat joi Leonardo Badea, preşedintele ASF.
În 2018, comparativ cu anul precedent, prima medie RCA anualizată, a scăzut cu aproximativ 12% (ajungand la suma de 612 lei). Exprimat în unităţi anuale (pentru a ţine seama de durata diferită a poliţelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 31 decembrie 2018 a fost în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior (5.873.613 contracte)
Pe ansamblul pieţei asigurărilor de locuinţe (obligatorii şi facultative), în anul 2018 s-a consemnat o creştere a primelor brute subscrise de aproximativ 4% comparativ cu anul precedent, iar valoarea indemnizaţiilor brute plătite s-a diminuat cu 13%.
Subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuinţe, pe parcursul anului 2018, au înregistrat o creştere de aproximativ 5% comparativ cu anul precedent.
Ponderea semnificativă a elementelor de rang 1 în total fonduri proprii eligibile indică faptul că, la nivel de piaţă, capitalul deţinut de societăţile de asigurare din România este de foarte bună calitate (preponderent capital propriu). La sfârşitul anului 2018, fondurile proprii eligibile să acopere SCR au atins nivelul de 5,10 miliarde lei, iar în ceea ce priveşte elementele componente, elementele de rang 1 fără restricţii s-au menţinut cu ponderea cea mai mare (89%), a spus preşedintele ASF.
La nivelul întregii pieţe de asigurări, numărul de contracte de asigurare în vigoare la finalul anului 2018 a fost în creştere faţă de anul precedent cu 5% (14.998.578 contracte). Numărul de contracte de asigurare în vigoare la finalul anului 2018 pentru asigurările generale reprezintă 89% din totalul numărului de contracte, în creştere cu 8% comparativ cu numărul contractelor în vigoare la finalul anului 2017. Activele totale ale societăţilor de asigurare au crescut cu 3,28% în anul 2018 comparativ cu valoarea înregistrată în anul anterior.
În anul 2018 s-a continuat îmbunătăţirea indicatorilor de solvabilitate. La sfârşitul lunii decembrie a anului 2018 toate societăţile de asigurare îndeplineau atât cerinţele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), cât şi cerinţele minime de capital (MCR). De asemenea, ratele SCR şi MCR, calculate la nivelul pieţei ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerinţele de capital şi valoarea totală a necesarului de capital, au înregistrat valori supraunitare. Rata SCR la nivelul pieţei s-a situat la un nivel de 1,71, iar rata MCR la o valoare de 3,87. La finalul lunii decembrie 2018 valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societăţile de asigurare se situa la un nivel de peste 16 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 5% faţă de sfârşitul anului 2017 (15.636.987.050 lei). Din valoarea totală a rezervelor tehnice brute, 56,07% reprezintă rezerve constituite pentru asigurările generale, în timp ce 43,93% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurări de viaţă.
Asigurările de sănătate au cumulat la finalul anului 2018 prime brute subscrise în valoare de 335 milioane lei, în creştere cu aproximativ 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Numărul de contracte în vigoare la sfârşitul perioadei de raportare s-a mărit cu circa 33%, iar cea mai ridicată pondere este deţinută de asigurările de sănătate de la nivelul pieţei de asigurări generale (95,31%).
În anul 2018, societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de 10,14 miliarde lei, în creştere cu 4,5% faţă de valoarea înregistrată în anul 2017.
Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu 4,6% în anul 2018 comparativ cu anul precedent, în timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurări de viaţă a înregistrat o creştere de 4,3%.
Asadar, in anul 2018 a continuat dinamica pozitivă a sectorului asigurarilor de viata, iar volumul primelor brute subscrise se menţine la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: ISTORIC VEHICUL: Aplicaţie RAR prin care oricine poate verifica gratuit în ce stare este o maşină şi de ce reparaţii a avut nevoie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe