Noile taxe, criticate chiar din coaliţie. Rareş Bogdan: Este inadmisibil să ne urcăm cu picioarele pe microîntreprinderi (...) şi sa permitem în continuare giganţilor să ne sfideze!

  • În ultimele săptămâni "gaura din buget" a devenit principala temă de discuţie în spaţiul public. Guvernul a pregătit o serie de taxele suplimentare care în opinia specialiştilor riscă să sufoce activitatea antreprenorilor mici şi mijlocii.
  • Pachetul de măsuri fiscale, ce a apărut în presă, nu este însă îmbrăţişat de toţi membrii coaliţiei. Una dintre vocile critice este chiar Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL.
  • Rareş Bogdan: Este inadmisibil să ne urcăm cu picioarele pe microîntreprinderi (...) şi sa permitem în continuare giganţilor să ne sfideze! Nu vreţi să începem, înainte de orice, cu un impozit pe aceste cifre de afaceri şi blocarea transferurilor de capital
Urmărește
897 afișări
Imaginea articolului Noile taxe, criticate chiar din coaliţie. Rareş Bogdan: Este inadmisibil să ne urcăm cu picioarele pe microîntreprinderi (...) şi sa permitem în continuare giganţilor să ne sfideze!

Acoperirea gurii din buget pare să dea bătăi de cap coaliţiei. Sistemul nou de taxare propus de Guvern este criticat chiar din cadrul coaliţiei.

"Dacă Guvernul vrea cu adevărat bani la buget, dacă avem curaj şi suntem cu adevărat responsabili şi patrioţi, vom face ce n-a făcut nimeni timp de 30 de ani: ne vom uita şi vom găsi soluţii de impozitare a celor care, deşi au cifre de afaceri de miliarde, unii chiar de peste 10 miliarde, raportează profit zero prin inginerii fiscale legale, pe care le permite de ani de zile statul gras şi incompetent. 60 din primele 150 de companii au raportat profit zero!! Este inadmisibil să ne urcăm cu picioarele pe microîntreprinderi, să căutăm bani la IMM-urile româneşti, cu cifre de afaceri de zeci de mii, sute de mii sau câteva milioane, şi sa permitem în continuare giganţilor să ne sfideze! Nu vreţi să începem, înainte de orice, cu un impozit pe aceste cifre de afaceri şi blocarea transferurilor de capital, precum şi anularea facturărilor din categoria Management Fee? Doar anul trecut în ultimul trimestru, un gigant din zona hipermarket a facturat Management Fee de 400 de milioane de lei (80 de milioane de euro) catre compania mama. Există nenumărate posibilităţi de a aduna bani la buget. Ca să nu mai vorbesc de faptul că redevenţele sunt absolut ridicole în continuare, atât în zona de resurse minerale, cât şi în zona de suprafeţe agricole. Haideţi să începem cu începutul logic şi de bun-simţ marea reformă fiscală din România şi să nu lovim cu lopata în cap micii capitalişti români, care şi-aşa trăiesc de pe-o zi pe alta!", a scris prim-vicepreşedinte PNL într-o postare pe Facebook.

Dar cine sunt "giganţii" despre care vorbeşte Rareş Bogdan.

Ataşam mai jos lista celor mai mari companii ce activează în România împreună cu cifra de afaceri şi profitul raportat în 2022

Sursă: Ziarul Financiar

Cu măsuri fiscale ar putea veni Guvernul

Eliminarea scutirilor fiscale în agricultură, construcţii şi IT,
Creşterea impozitării microîntreprinderilor, a impozitului pe dividende.
TVA ar urma să crească la mai multe categorii de produse, inclusiv la apartamente

Ciolacu spune că măsurile nu au fost încă stabilite

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi prim-ministrul României, a declarat, în premieră la Aleph News, că cele mai multe măsuri de creştere a taxelor şi de introducere de taxe noi, care au circulat în spaţiul public, dar nu au fost asumate de nimeni, sunt false.

Cu toate acestea, el a spus că guvernul va veni, până la finalul lunii august, cu două seturi de măsuri, unul pentru măsuri fiscale pentru creşterea veniturilor şi celălalt cu măsuri pentru reducerea de cheltuieli bugetare.

„Astăzi am stat cu miniştrii şi reformele încep imediat după ce va fi dată ordonanţa de urgenţă. Termenele de implementare vor fi până în 2024. Avem un calendar făcut, astăzi am avut ultima discuţie politică. Până la finalul acestei luni cele două seturi de măsuri vor fi date concomitent, în oglindă, să se vadă foarte clar că reducerile vin odată cu veniturile.

99% din măsurile care privesc reforma administrativă şi măsurile fiscale se vor da concomitent, astfel încât lumea să poată compara cât scădem din cheltuieli, atât venim şi cu venituri. Unele se vor aplica de anul acesta, altele din 2023-2024”, a mai spus Ciolacu la Aleph News, în primul său interviu acordat din poziţia de premier al României.

El a vorbit însă de eliminarea unor excepţii fiscale, dar nu a spus exact care sunt măsurile vizate.

„O eliminare de excepţii este cea la CASS. De exemplu, în IT sunt excepţii de la impozitul pe venit. Nu spun acum că s-a încheiat, dar trebuie să venim cu o echitate fiscală.”
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici