Nokia negociază cu mai mulţi investitori vânzarea participaţiei la Nokia Siemens Networks

Nokia negociază cu mai mulţi investitori în privinţa participaţiei de 50% pe care o deţine la Nokia Siemens Networks, compania mixtă de echipamente pentru reţele de telecomunicaţii deţinută în parteneriat cu Siemens, a anunţat grupul finlandez, citat de Wall Street Journal.

Urmărește
8 afișări

Cotidianul britanic Financial Times a informat, vineri, că firmele de investiţii Kohlberg Kravis Roberts şi TPG s-au retras dintr-o licitaţie pentru pachetul majoritar la Nokia Siemens Networks, după ce nu au reuşit să se înţeleagă asupra preţului şi nivelului de control asupra companiei.

Astfel, în cursa pentru preluarea Nokia Siemens Networks a rămas doar consorţiul format din Gores Group şi Platinum Equity.

"După cum am mai spus, a existat un interes nesolicitat pentru Nokia Siemens Networks şi continuăm discuţii constructive cu mai multe părţi", a afirmat un purtător de cuvânt al grupului finlandez, fără a nominaliza investitorii.

Siemens a confirmat, de asemenea, că discuţiile pentru vânzarea companiei deţinută cu Nokia sunt continuate cu mai mulţi investitori.

Nokia Siemens Networks se confruntă cu o concurenţă ridicată pe piaţa echipamentelor pentru reţele de telecomunuicaţii din partea liderului pe acest segment, Telefon AB LM Ericsson, dar şi a rivalilor chinezi Huawei Technologies şi ZTE. În primul trimestru, compania şi-a redus pierderile de la 226 milioane de euro în primele trei luni ale anului trecut la 142 milioane de euro, ca urmare a unei majorări de 17% a vânzărilor, la 3,2 miliarde de euro.

Conducerea Nokia a afirmat că nu consideră esenţial să deţină o afacere în domeniul reţelelor telecom pentru a avea succes în producţia de telefoane mobile.

Totuşi, Nokia are de înfruntat provocări majore, notează Wall Street Journal. Cel mai mare producător de telefoane mobile se chinuie să concureze pe piaţa smartphone-urilor, unde a pierdut cotă de piaţă în faţa unor competitori mai agili, precum Apple, şi producători de telefoane bazate pe softul Android al Google. Eşecul de a ţine pasul cu piaţa a determinat Nokia să renunţe la platforma Symbian pentru smartphone-uri în februarie, în favoarea unui parteneriat cu Microsoft.

Produse bazate pe noua platformă vor fi lansate abia spre sfârşitul anului, iar îngrijorarea creşte privind declinul rapid al cotei de piaţă şi retrogradările succesive din partea agenţiilor de rating.

Nokia a devenit subiect de speculaţie, în principal din cauza prăbuşirii valorii de piaţă.

Directorul general al grupului, Stephen Elop, a fost nevoit, joi, să reafirme că Nokia nu este de vânzare. Astfel de speculaţii sunt "complet nefondate", a spus el.

Acţiunile Nokia au scăzut cu aproape 45% de la începutul anului. Titlurile Nokia au stagnat în deschiderea şedinţei de vineri, la 4,32 euro. Valoarea de piaţă a Nokia s-a prăbuşit cu aproximativ 77%, la aproximativ 25,6 miliarde de dolari, de la lansarea iPhone în iunie 2007 de către Apple.

Standard & Poor's a revizuit, joi, în scădere calificativul Nokia, la două zile după ce Fitch Ratings a retrogradat producătorul finlandez de telefoane mobile. Totodată, a treia mare agenţie de evaluare financiară, Moody's, analizează situaţia grupului pentru o posibilă retrogradare.

Grupul este prezent în România cu o fabrică de telefoane mobile la Jucu, în apropiere de Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici