Economiştii susţin că strategia BNR este una târzie, iar mişcarea ar fi fost vitală prin 2006, atunci când condiţiile de acordare a creditelor erau foarte avantajoase.
Noul proiect cere garanţii de minimum 133% din valoarea împrumutată pentru clienţii care cer credite de consum, luate pe cel mult cinci ani, şi nu pe 20 de ani, aşa cum este în prezent. În ceea ce priveşte finanţările imobiliarelor în euro, avansul va fi de cel puţin 30%, aplicabil şi sucursalelor băncilor străine.
Excepţie de la garantarea facilităţilor de creditare vor face descoperirile de cont şi creditele acordate prin intermediul cardurilor de credit, a căror valoare nu depăşeşte de trei ori nivelul veniturilor nete lunare (fără a depăşi însă o limită stabilită prin reglementările interne ale clientului).
La începutul lunii aprilie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anunţa că banca centrală pregăteşte măsuri speciale de descurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei, în linie cu tendinţa de reglementare existentă la nivel european.
„Direcţia de reglementare a pus acest proiect în dezbatere publică. Nu participăm noi la el. Aşteptăm reacţiile economiştilor, ale bancherilor, presei şi în funcţie de răspunsuri, vom decide dacă îl vom aproba sau nu”, a spus consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Citeşte mai multe despre avertizarea economiştilor despre noile condiţii de creditare pe www.incont.ro.