De anul trecut, şi mai ales de trei luni încoace, Banca Centrală Europeană, prin vocea guvernatorului Mario Draghi sau poziţiile membrilor consiliului de administraţie, guvernatori în ţările lor, cere marilor ţări ale Europei, în frunte cu Germania, să majoreze salariile angajaţilor pentru a creşte consumul şi a produce inflaţie.
Decenii întregi, băncile centrale au avut ca misiune scăderea inflaţiei prin dobânzi mai mari, prin temporizarea creşterilor salariale, respectiv prin reducerea aparatului de stat şi trimiterea oamenilor în sectorul privat, acolo unde era mai greu de obţinut o majorare salarială.
După modelul american implementat imediat după izbucnirea crizei în 2008, Banca Centrală Europeană tipăreşte bani în continuu pentru a-i injecta în economia Europei ca să nu cadă în recesiune, ci să crească. Plus că dobânzile la euro sunt cu minus în faţă.
Rezultatele încep să se vadă, Europa traversând cea mai bună situaţie economică din istoria ei, cu cel mai ridicat grad de încredere de la criză încoace.
CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI