Noul guvern ungar vrea bani de la FMI

Noul guvern ungar va căuta să prelungească acordul cu FMI sau să obţină un nou pachet de ajutor extern, va susţine atât proiectul Nabucco, cât şi South Stream, şi vizează păstrarea "influenţei ungare" la marile companii, a declarat ministrul desemnat de externe, Janos Martonyi.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului Noul guvern ungar vrea bani de la FMI

Noul guvern ungar vrea bani de la FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Partidul Fidesz, care l-a numit pe Martonyi drept candidat la şefia diplomaţiei ungare, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în alegerile generale şi are şanse să obţină două treimi din locurile din Parlament după cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 25 aprilie.

"Ei bine, cred că trebuie să discutăm cât mai curând (cu FMI şi UE - n.r.). Trebuie să discutăm despre acordul actual şi despre situaţia exactă a programului, şi ţinând cont că acesta expiră în luna octombrie a acestui an, va trebui să discutăm despre o posibilă extindere, sub condiţii amendate, poate chiar despre încheierea unui nou acord. Suntem deschişi la orice soluţie", a afirmat Martonyi într-un interviu acordat Reuters.

Ungaria are în derulare un acord de finanţare externă pe doi ani cu FMI şi UE, încheiat în octombrie 2008.

Martonyi a adăugat că noul acord, sau extinderea programului, ar trebui să ia în considerare obiectivele partidului Fidesz de susţinere a economiei.

În privinţa politicii energetice a noului guvern, ministrul desemnat de externe a arătat că Fidesz consideră necesare atât proiectul gazoductului Nabucco, susţinut de UE, cât şi conducta South Stream, dezvoltată de Gazprom şi grupul italian Eni, considerată neoficial drept concurentă cu proiectul european.

"Dintr-o perspectivă economică, este foarte clar că acordăm prioritate diversificării surselor (de furnizare cu gaze naturale - n.r.). Asta nu înseamnă că nu vrem să diversificăm şi rutele. Ca să ne exprimăm simplu, avem nevoie atât de Nabucco, cât şi de South Stream", a afirmat viitorul şef al diplomaţiei ungare.

Proiectul Nabucco este dezvoltat de un consorţiu de companii din care fac parte Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul are ca scop diversificarea surselor de furnizare a Europei cu gaze naturale prin accesarea producătorilor din regiunea Caspică şi Asia Centrală.

South Stream şi Nord Stream, dezvoltate de grupul rus Gazprom alături de diverşi parteneri europeni, au ca scop modificarea rutelor de tranzit a gazelor ruseşti importate de Europa pentru a ocoli Ucraina şi Belarus. Furnizarea gazelor din Rusia către statele europene a fost perturbată în repetate rânduri în ultimii ani de disputele dintre guvernele celor două ţări şi Moscova privind preţurile la gaze şi tarifele de tranzit.

Oficialul ungar a mai făcut referire, în interviul acordat Reuters, şi la disputa dintre grupul petrolier ungar MOL şi Surgutneftegaz din Rusia, declarând că speră ca cele două părţi să-şi încheie disputa privind pachetul de 21% din acţiunile MOL cumpărat anul trecut de la OMV de Surgut spre indignarea companiei ungare şi a actualului guvern socialist.

Martonyi a arătat că noul guvern se va opune preluării companiilor strategice ungare, precum MOL, de către orice firmă străină, nu numai de către ruşi.

"Există unele companii, aşa-numitele multinaţionale regionale de origine ungară (...) unde managementul ungar şi influenţa ungară trebuie să fie menţinute", a afirmat oficialul.

Cele mai cunoscute multinaţionale ungare sunt grupul MOL, banca OTP şi producătorul şi distribuitorul de farmaceutice Gedeon Richter.

Ungaria va deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene în prima jumătate a anului viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici