- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (15.02.2016, 19:15)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noul vicepreşedinte al ANAF şi-a început cariera la Dacia şi a continuat cu 8 ani la SRI
Daniel Diaconescu (44 ani), numit săptămâna trecută de premier în poziţia de vicepreşedinte ANAF, care va exercita temporar şi atribuţiile preşedintelui Fiscului, după demiterea lui Gelu Diaconu, şi-a început cariera la Automobile Dacia în 1995 şi a continuat la SRI din 1996, unde a stat opt ani.
Urmărește
1971 afișări
Noul vicepreşedinte al ANAF şi-a început cariera la Dacia şi a continuat cu 8 ani la SRI (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Ca vicepreşedinte ANAF, Diaconescu va coordona Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF).
El şi-a început cariera în octombrie 1995 la Automobile Dacia, ca inginer, ocupându-se de cercetare în domeniul fabricării şi explatării autoturismelor, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Un an mai târziu a plecat la Serviciul Român de Informaţii (SRI), unde a stat până în octombrie 2004, fiind ofiţer la direcţia de combatere a criminalităţii transfrontaliere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
În intervalul octombrie 2004 - mai 2005, Diaconescu a lucrat la Autoritatea Naţională de Control, din subordinul Guvernului, pe postul de consilier la Direcţia Generală de coordonare a activităţilor de control în domeniul financiar şi vamal.
El a continuat cu o perioadă de patru ani, până în mai 2009, la Departamentul pentru Luptă Antifraudă, aflat la Cancelaria Prim-ministrului, ca şef al Direcţiei Culegere şi Analiză Date.
Pentru scurte intervale, între mai-decembrie 2007 şi mai-decembrie 2009, el a ocupat un post de consilier personal la Ministerul Justiţiei, având activităţi de coordonare.
Din decembrie 2009 până săptămâna trecută, Diaconescu a condus Direcţia Generală de Informaţii Fiscale din ANAF, unde s-a ocupat de managementul activităţii de colectare, analiză şi valorificare a informaţiilor fiscale, managementul riscului, al activităţilor circumscrise cooperării interinstituţionale, la nivel naţional. Totodată, a asigurat managementul monitorizării activităţilor derulate de instituţiile subordonate, precum şi pe cel al cooperării administrative în domeniul impozitelor/taxelor directe/indirecte.
Noul vicepreşedinte al ANAF a absolvit Facultatea de Inginerie a Universităţii din Piteşti în anul 1995, urmând apoi o specializare în Franţa cu bursă guvernamentală, precum şi un masterat în inginerie, la aceeaşi facultate din Piteşti.
Diaconescu mai are specializări în managementul riscului (Institutul Bancar Român, 2012) şi în strategii moderne de conformare fiscală (Fondul Monetar Internaţional - Slovenia, 2015).
De asemenea, a mai urmat un master la SNSPA Bucureşti (2003-2005) în Admninistraţie Publică Europeană şi apoi studii postuniversitare, în Managementul activităţilor circumscrise strategiei de securitate naţională (Colegiul Naţional de Apărare - Bucureşti, 2006) şi în Managementul administraţiei publice centrale şi locale (Institutul Naţional de Administraţie, 2007-2008).
Oficialul Fiscului cunoaşte limbile engleză şi franceză.
Diaconescu a câştigat în 2014 un salariu de 7.000 lei lunar şi o indemnizaţie de 18.000 lei de la Loteria Română, deţinând două case, două terenuri şi două maşini.
Potrivit declaraţiei sale de avere din mai 2015, noul şef al Fiscului a avut un venit anual de 87.036 lei din funcţia de director general, ceea ce înseamnă că a primit un salariu de circa 7.200 lei pe lună. În declaraţia din mai 2011, venitul anual se ridica la 78.870 lei.
El a mai câştigat în 2014 o indemnizaţie de 17.837 lei de la Compania Naţională Loteria Română pentru poziţia de membru în Consiliul de Administraţie.
Diaconescu deţine împreună cu soţia două terenuri intravilane în judeţul Argeş, unul de 4.400 metri pătraţi din anul 2004, iar celălalt cu o suprafaţă de 2.648 metri pătraţi, din anul 2010. Totodată, cei doi au un apartament în Bucureşti de 81 metri pătraţi, din anul 2006, iar soţia mai are o casă de locuit în Valea Mare din anul 1988, cu o suprafaţă de 88 metri pătraţi.
Noul vicepreşedinte are două autoturisme, un BMW din anul 2009 şi un Peugeot din 2012. El mai figurează în declaraţia de avere cu un credit contractat în 2007, în valoare de 38.000 euro, cu scadenţă în 2032.
Premierul Dacian Cioloş l-a numit joi pe Diaconescu ca vicepreşedinte al Fiscului, asigurând şi interimatul ca preşedinte ANAF, la scurt timp după ce a semnat decizia de eliberare din funcţie a lui Gelu Diaconu şi a vicepreşedintelui Mihai Gogancea-Vătăşoiu. Cei doi sunt urmăriţi penal pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, potrivit DNA.
Citește pe alephnews.ro: Ai putea fi amendat dacă te săruți în public. Ce inițiativă are un avocat italian
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe