- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.05.2017, 06:30)
- Anca Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noutatea din Regulamentul General de Protecţie a Datelor: Responsabilul cu protecţia datelor. Ce prevede regulamentul ANSPDCP
Funcţia de responsabil cu protecţia datelor reprezintă una dintre noutăţile Regulamentului General de Protecţia Datelor care va fi aplicabil începând cu data de 25 mai 2018, a declarat Alina Savoiu, şef al Biroului juridic şi comunicare al ANSPDCP, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
Urmărește
2845 afișări
Noutatea din Regulamentul General de Protecţie a Datelor: Responsabilul cu protecţia datelor. Ce prevede regulamentul ANSPDCP
Înfiinţarea postului de responsabil de protecţia datelor în cadrul unei companii va fi obligatorie în sistemul public, cu excepţia instanţelor de judecată, iar la nivelul sectorului privat, numai în măsura în care se realizează anumite tipuri de prelucrări care implică riscuri sau prelucrări de date sensibile pe scară largă, precum existenţa unui volum semnificativ de date sau a unei arii geografice răspândite, a explicat Alina Savoiu, reprezentanta Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
„Responsabilul de protecţie a datelor poate fi desemnat din rândul salariaţilor proprii, poate fi desemnată o persoană sau poate fi creat un compartiment care să aibă mai multe persoane şi un şef, iar acela acţionează ca ofiţer de protecţie a datelor, fie se poate apela pe un contract de prestări servicii la diverse firme cu variate domenii de activitate: consultanţă, avocatură sau IT”, a spus Savoiu.
„Important este să aibă experienţă în domeniu. În principiu, trebuie să aibă o poziţie autonomă şi independentă în cadrul întreprinderii, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie în subordinea directorului general, să nu fie unul dintre directorii compartimentelor, pentru că, în principiu, directorii compartimentelor sunt implicaţi în efectiva aplicare a regulilor. Atunci, el trebuie să aibă o poziţie distinctă, ca să poată să verifice, să monitorizeze şi să facă diferite recomandări referitoare la activitatea acelor compartimente”, susţine reprezentanta ANSPDCP.
Desfiinţarea notificărilor transmise către ANSPDCP reprezintă o altă noutate introdusă în regulament. Astfel, companiile nu vor trebui să mai anunţe anumite prelucrări de date, precizează Savoiu.
În cadrul noului regulament se prevede o extindere a drepturilor clienţilor companiilor. „De exemplu, în cazul dreptului de informare, se prevăd mai multe informaţii care trebuie date către clienţii companiilor, atât în cazul informării directe, când datele se obţin de la persoane, cât şi în cazul informării indirecte. Pe lângă informaţii precum scopul, destinatarii şi drepturile, mai intervin informaţii suplimentare legate de perioada în care se stochează datele, de temeiul legal al prelucrării, de dreptul de a se adresa cu plângere autorităţii”, explică Alina Savoiu.
Un alt element de noutate constă în regimul sancţionator. Nivelul sancţionator a fost stabilit între 10 şi 20 de milioane de euro. De exemplu, pentru încălcarea drepturilor persoanelor vizate se poate ajunge la 20 de milioane de euro. Măsurile de ştergere a datelor, interdicţia şi suspendarea de prelucrare a datelor rămân valabile, subliniază Savoiu.
Sfera de aplicare a noului regulament nu e foarte diferită de cea din prezent, dar există un element de noutate la aplicabilitatea teritorială.
„La aplicabilitatea teritorială, în schimb, avem un element semnificativ de noutate, în sensul că se aplică acest regulament şi entităţilor sau operatorilor, respectiv împuterniciţilor din afara Uniunii Europene, în măsura în care comercializează bunuri sau se raportează către persoane fizice cetăţeni ai Uniunii Europene. Aici au fost vizate încă de la început companiile americane”, menţionează Savoiu.
Regulamentul General de Protecţia Datelor a intrat în vigoare pe data de 25 mai 2016 şi va fi de directă aplicabilitate începând cu data de 25 mai 2018.
Citeşte şi: Scandalul SIPA. Ce s-a întâmplat în 2007 cu datele clasificate din arhivă. Defecţiunea sesizată de ANP după 6 luni în care nu a fost făcută nicio rezivie
Citeşte şi: Trump, FURIOS după dezvăluirea datelor fiscale, critică un REPORTER "de care nu a auzit nimeni", acuzând NBC că difuzează "ştiri false"
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe