Novomatic, despre contractul cu Loteria Română vizat de DNA: Loteria nu a pus la dispoziţie spaţiile necesare instalării terminalelor de video-loterie

Loteria Română nu a pus la dispoziţia firmei Novo VLTech Solutions, din grupul austriac Novomatic, spaţiile necesare instalării terminalelor de video-loterie, astfel că nu au fost îndeplinite condiţiile din contractul semnat în 2013 şi vizat de DNA care ar permite Loteriei să încaseze 75 milioane de euro.

Urmărește
1056 afișări
Imaginea articolului Novomatic, despre contractul cu Loteria Română vizat de DNA: Loteria nu a pus la dispoziţie spaţiile necesare instalării terminalelor de video-loterie

Novomatic:Loteria nu a îndeplinit condiţiile contractuale care i-ar permite să primească 75 mil.euro (Imagine: Shutterstock)

Loteria şi Novo VLTech Solutions au încheiat în 2013 un contract de parteneriat (asociere în participaţie) pe termen lung în domeniul video-loteriei.

Potrivit contractului, firma din grupul Novomatic are obligaţia de a furniza 10.000 terminale de video-loterie, precum şi sistemul de video-loterie asociat acestuia, iar Loteria Română are obligaţia să asigure spaţiile pentru amplasarea echipamentelor.

Veniturile obţinute din asociere sunt împărţite între parteneri pe baze egale (50/50).

"Contractul prevede şi acordarea Companiei Naţionale Loteria Română, o singură dată, a unui venit minim garantat, în sumă de 75 milioane euro, dacă anumite condiţii sunt îndeplinite. Una dintre condiţii este aceea ca cel puţin 10.000 de terminale de video-loterie să fie instalate şi operaţionale. Din păcate, până la această dată, CN Loteria Română a putut pune la dispoziţie locaţii pentru amplasarea numai a aproximativ jumătate din numărul agreat de terminale de video-loterie", arată Novo VLTech Solutions, într-un comunicat.

Novo VLTech Solutions arată, de asemenea, că a acţionat "întotdeauna cu respectarea deplină a tuturor oligaţiilor contractuale asumate".

"Contractul de asociere a fost inspectat şi analizat de mai multe autorităţi ale statului şi până în acest moment S.C. Novo VLTech Solutions S.R.L. nu are vreo informaţie referitoare la o eventuală plângere formulată împotriva acestui contract de către vreo autoritate. S.C. Novo VLTech Solutions S.R.L. işi exprimă, de asemenea, convingerea că orice inspectare ulterioară va confirma deplina respectare a dispoziţiilor contractuale asumate", susţine firma.

Săptămâna trecută, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au ridicat mai multe documente de la Ministerul Finanţelor Publice, legate, potrivit unor surse judiciare, de contractul încheiat de Loterie cu grupul Novomatic.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că în cauza care vizează Loteria Română, anchetatorii au în vedere, printre alte probe, şi un raport al Corpului de control al Ministerului Finanţelor.

Ministerul Finanţelor a anunţat că DNA a solicitat, în scris, pe 28 septembrie, unele documente referitoare la verificările efectuate de Corpul de Control al Ministrului la Loteria Română, pe care instituţia le pune la dispoziţie.

Sursele judiciare au precizat că raportul Corpului de control al Ministerului Finanţelor avut în vedere de anchetatori ar face referire la contractul cu Novomatic.

În 2013, Loteria Română a selectat grupul austriac de firme Novomatic pentru livrarea a 10.000 de terminale de videoloterie, contractul, semnat pe o perioadă de 15 ani, garantând companiei de stat, în anumite condiţii, un venit de minumum 75 milioane de euro.

Livrarea echipamentelor de videoloterie a fost asigurată anterior de firmele Intralot şi Intracom din Grecia, în baza unui contract de 100 millioane de dolari care se încheia în 2013. Contractul dintre Loterie şi cele două firme greceşti a făcut obiectul unei investigaţii a Consiliului Concurenţei.

În octombrie 2014, DNA a făcut verificări la Loteria Română în cazul unor proceduri de achiziţie publică, ancheta fiind atunci în faza stabilirii prejudiciului adus la bugetul de stat, declarau, pentru MEDIAFAX, oficiali ai DNA, care precizau că în cauză "se fac acte de urmărire penală".

Potrivit unor surse judiciare, această anchetă vizează contractele încheiate între Loteria Română şi firma greacă Intralot.

Loteria Română şi Intralot au început să colaboreze în 2003, printr-un contract pe zece ani care viza jocuri loteristice şi servicii suport şi care a expirat în decembrie 2013. După expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin acte adiţionale.

În 2013, Consiliul Concurenţei a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Naţională Loteria Română, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings, pentru înţelegeri anticoncurenţiale. Conform contractului care a expirat în 2013, Intralot primea 7,5% din încasările totale de la loto, pentru asistenţa tehnică oferită în exploatarea aparaturii electronice.

În august 2013, Loteria Română a solicitat oferte tehnice şi financiare pentru implementarea unui sistem de jocuri loteristice şi servicii suport. Solicitarea se referea atât la ofertarea unui preţ global pentru achiziţia serviciului la cheie, cât şi ofertarea unui procent din profitul brut (GGR) obţinut în urma asocierii Loteriei cu contractorul, ambele pe o perioadă de 10 ani.

Cea mai avantajoasă ofertă a fost înaintată de Intralot, aşa cum reiese dintr-o analiză proprie a Loteriei, dar şi dintr-un raport al casei de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, angajată în acest sens.

În 25 iunie 2014, ministrul de atunci al Finanţelor, Ioana Petrescu, a semnat un ordin prin care a mandatat reprezentanţii statului în AGA a Loteriei Române să împuternicească Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a companiei să înceapă negocierile pentru încheierea unui contract de asociere în participaţie, pentru operarea unui nou sistem loteristic. Petrescu a emis acest ordin întrucât ultimul act adiţional la contractul cu firma Intralot urma să expire la 30 iunie 2014.

Contractul de asociere în participaţie urma să vizeze jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S şi servicii suport.

Referitor la acest subiect, Ioana Petrescu declara atunci că se poartă negocieri, în încercarea de a fi obţinut un contract avantajos pentru Loteria Română.

Ioana Petrescu preciza că un raport al Corpului de Control, în cazul Loteriei Române, a fost finalizat, iar foştii directori sau membri ai AGA care apar în acest document ar urma să fie trimişi în judecată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici