Nowotny, BCE: Ieşirea Greciei din zona euro ar avea un impact mai mic faţă de acum doi ani

Ieşirea Greciei din zona euro ar avea un impact mai mic faţă de acum doi ani, a declarat luni Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) şi guvernator al Băncii Austriei, el cerând guvernului elen să prezinte "cifre" pentru a debloca sprijinul financiar.

Urmărește
108 afișări
Imaginea articolului Nowotny, BCE: Ieşirea Greciei din zona euro ar avea un impact mai mic faţă de acum doi ani

Nowotny, BCE: Ieşirea Greciei din zona euro ar avea un impact mai mic faţă de acum doi ani (Imagine: Shutterstock)

"Nu trebuie supraestimată întreaga poveste. Grexit-ul nu ar avea acelaşi impact ca acum, să zicem, doi ani. Nu văd o contagiune financiară sau economică", a spus Nowotny, adăugând că nu poate prevedea efectul psihologic.

Nowotny a afirmat, într-un interviu la televiziunea CNBC, că Grecia trebuie să prezinte cifre, în condiţiile în care timpul avut la dispoziţie "se apropie de sfârşit".

Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, a afirmat într-un interviu acordat Financial Times că Grecia trebuie să pună în practică reformele promise şi să evite intrarea în incapacitate de plată, ea avertizând că răbdarea creditorilor externi în ceea ce priveşte acţiunile guvernului de la Atena se apropie de final.

Declaraţiile lui Lagarde au venit în contextul în care preşedintele BCE, Mario Draghi, a respins speculaţiile privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro şi a reiterat că introducerea monedei unice europene a fost o decizie irevocabilă, iar investitorii nu au motiv să parieze împotriva acesteia.

Grecia a reluat sâmbătă discuţiile tehnice cu principalii creditori externi pe tema reformelor pe care statul elen trebuie să le implementeze pentru a putea accesa noi fonduri din împrumutul de 240 miliarde de euro de la FMI, UE şi BCE. Miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro se întrunesc vineri într-o şedinţă, pentru a discuta despre evoluţia situaţiei Greciei.

Guvernul de la Atena riscă să rămână fără bani şi să nu-şi mai poată achita datoriile pe care trebuie să le plătească FMI în lunile mai şi iunie.

Grecia mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar încheiat în 2010 cu FMI, UE şi BCE, însă creditorii ţării au condiţionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, reforme pe care guvernul de la Atena refuză să le implementeze pentru a nu împovăra şi mai mult populaţia.

Miniştrii din zona euro au cerut guvernului elen să revizuiască lista de reforme trimisă în urma acordului încheiat cu creditorii internaţionali în luna februarie, întrucât măsurile propuse nu sunt suficient de concrete.

Înţelegerea din februarie prevede prelungirea pachetului de bailout cu patru luni, până la finalul lunii iunie.

Guvernul de la Atena trebuie să ramburseze în luna mai două tranşe din împrumutul luat de la FMI, în valoare totală de un miliard de euro. Primul termen este 12 mai, dată la care Grecia trebuie să plătească 760 de milioane de euro către FMI.

Potrivit calendarului de returnare a împrumutului, Grecia trebuie să achite 9 miliarde de euro anul acesta către FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici