- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.10.2012, 14:58)
- Raluca Ghinea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nu există garanţie europeană pentru produsele achiziţionate online din alte state
Persoanele care achiziţionează produse online din alte ţări trebuie să fie foarte atente la condiţiile vânzătorului şi să ştie că nu există garanţie europeană pentru respectivele produse, garanţia fiind acordată în ţara de unde au fost cumpărate acestea, afirmă Mihail Meiu, director în cadrul ANPC.
Urmărește
380 afișări
Meiu, ANPC: Nu există garanţie europeană pentru produsele achiziţionate online din alte state (Imagine: Shutterstock)
Directorul ANPC a atras atenţia asupra achziţiilor de pe Internet din străinătate şi plata cu cardul, întrucât autoritatea pentru protecţia consumatorului din România nu poate interveni în cazurile transfrontaliere, dacă există probleme, mai ales cele privind garanţia.
"Nu există garanţie europeană, garanţia ţi-o dă vânzătorul din ţara ta. Degeaba cumperi un produs din străinătate crezând că o să ai garanţie în România. Trebuie să te întorci cu produsul în ţara respectivă şi acolo să încerci ceva", a spus Meiu într-o conferinţă de presă organizată de Visa Europe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
El a arătat că utilizatorii de Internet sunt foarte tentaţi să cumpere produse online, dar în acest tip de comerţ sunt foarte multe capcane în care un consumator neavizat poate să cadă. Acesta trebuie să citească foarte bine condiţiile, dacă respectivul comerciant vinde şi în România, care sunt costurile de transport şi cum se acordă garanţia, fiecare ţară putând să impună propriile condiţii, cu aspecte suplimentare faţă de directiva europeană care reglementează acest domeniu.
Comisia Europeană are în lucru un proiect de regulament privind realizarea unor sisteme alternative de soluţionare a plângerilor consumatorilor, inclusiv cele transfrontaliere, la care ANPC participă în cadrul unor grupuri de lucru.
Regulamentul va prevede rezolvarea pe cale amiabilă a plângerilor transfrontaliere, pe o platformă online, unde consumatorul va depune plângerea, la care ataşează documente justificative, acestea fiind analizate ulterior şi soluţionate.
Aderarea comercianţilor la acest sistem este voluntară, iar cei care au intenţia să înşele consumatorul nu vor adera la sistem, caz în care cel care cumpără nu va fi protejat de această lege, apreciază Meiu.
ANPC primeşte circa 60.000 de reclamaţii pe an din toate domeniile, dintre care jumătate sunt întemeiate. O parte dintre reclamaţii privesc probleme de comerţ transfrontalier, pe care instituţia nu le poate soluţiona.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe