Nuclearelectrica, memorandum internaţional pentru a avansa producţia de izotopi medicali

Nuclearelectricia şi Laurentis Energy Partners, o filială a Ontario Power Generation, au semnat un memorandum pentru a avansa producţia de izotopi medicali la Centrala de la Cernavodă şi pentru a explora dezvoltarea producţiei de apa grea în România.

Urmărește
287 afișări
Imaginea articolului Nuclearelectrica, memorandum internaţional pentru a avansa producţia de izotopi medicali

Memorandumul a fost încheiat în contextul parteneriatului de peste 55 ani între România şi Canada în domeniul energiei nucleare şi al anunţului făcut de Jonathan Wilkinson, ministrul energiei şi resurselor naturale din Canada, de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă care are ca obiectiv securitatea energetică cu energie curată.

Acordul a fost oficializat joi, preşedintele şi directorul general al OPG, Ken Hartwick, şi directorul general al SNN, Cosmin Ghiţă, semnând un Memorandum de Înţelegere, în prezenţa ministrului energiei din Romania, Sebastian Burduja. Semnarea a avut loc în contextul conferinţei Agenţiei pentru Energie Nucleară de la Paris, axată pe „Foaia de parcurs pentru noul sector nuclear”, care găzduieşte peste 21 de miniştri şi sute de profesionişti din industrie.

Memorandumul de înţelegere permite SNN şi LEP să colaboreze în ceea ce priveşte oportunităţile din mai multe domenii, inclusiv producţia de izotopi la unităţile CANDU ale SNN.

„SNN este mândră să se asocieze cu Laurentis, un lider mondial în domeniul izotopilor nucleari şi să contribuie astfel în mod direct la industria de sănătate prin extinderea portofoliului nostru de proiecte prin producţia de izotopi. În prezent, industria nucleară este esenţială pentru generarea de energie curată şi pentru producerea de izotopi medicali, iar acest parteneriat este o modalitate de a avansa soluţiile globale atât de necesare domeniul medical. Programul nuclear civil românesc poate fi reper pentru industria energiei nucleare la nivel global şi un pas semnificativ către un viitor energetic curat, durabil şi mai sănătos”, a declarat Cosmin Ghiţă, directorul executiv al Nuclearelectrica.

„Laurentis se angajează să valorifice expertiza dovedită în domeniul retehnologizării şi al producţiei de izotopi pentru a avansa soluţiile de asistenţă medicală şi pentru a extinde oportunităţile din România”, a declarat Jason Van Wart, preşedinte şi CEO al Laurentis Energy Partners.

„Cu prilejul vizitei oficiale în Canada, am trasat paşii următori. Şi deja îi facem. Suntem mândri că România demonstrează nu numai performanţe de top în operarea în siguranţă a reactoarelor noastre CANDU de la Cernavodă, ci şi leadership şi viziune strategică prin explorarea producţiei de izotopi medicali şi apă grea în parteneriat cu Canada. Este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii a milioane de oameni şi a demonstra multiplele beneficii ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, decarbonare şi creştere economică, şi susţin tratamentul cancerului. La fel de important este proiectul repornirii producţiei de apă grea în România, o iniţiativă începută în mandatul fostului ministru Virgil Popescu. Cererea globală pentru apa grea este într-o creştere spectaculoasă, iar România poate fi un jucător strategic.România şi Canada dau astfel un exemplu altor ţări despre rolul important al energiei nucleare. Sunt proiecte inovatoare pe care Nuclearelectrica are şansa să le dezvolte. Acest demers vine imediat după anunţul de finanţare din partea Guvernului Canadei pentru reactoarele 3 şi 4. Parteneriatul româno-canadian este unul cu tradiţie şi avem obligaţia de a-l duce împreună mai departe”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Izotopii joacă un rol esenţial în medicină, în tratamentul cancerului, în imagistica medicală, în sterilizarea dispozitivelor medicale, în dezvoltarea de noi medicamente, în cercetarea neutronică, în securitatea frontierelor, în conservarea alimentelor şi în multe altele. Apa grea, pe care reactoarele CANDU o folosesc ca moderator şi agent de răcire, poate fi de asemenea utilizată într-un număr tot mai mare de aplicaţii nenucleare, inclusiv în domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale şi al electronicii de ultimă generaţie, cum ar fi fibrele optice şi ecranele OLED.

Laurentis şi compania sa mamă, OPG, sunt lideri mondiali recunoscuţi în domeniul izotopilor nucleari produşi prin reactoarele CANDU de la centralele nucleare Darlington şi Pickering.

Nuclearelectrica deţine şi exploatează două unităţi CANDU la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, recunoscute a fi poziţionate pe locurile 1 şi 3 la nivel internaţional în ceea ce priveşte factorul de capacitate, şi are planuri de a dezvolta unităţi suplimentare în viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici