Numărul celor care caută terenuri pentru rezidenţial în marile oraşe a crescut şi cu 183%

Interesul pentru cumpărarea de terenuri pentru construcţii rezidenţiale în principalele şase oraşe din ţară, inclusiv Bucureşti, a crescut semnificativ în ultimele 12 luni, un avans considerabil fiind consemnat în Iaşi, unde numărul celor care caută o astfel de proprietate este cu 183% mai mare.

Urmărește
237 afișări
Imaginea articolului Numărul celor care caută terenuri pentru rezidenţial în marile oraşe a crescut şi cu 183%

Numărul celor care caută terenuri pentru rezidenţial în marile oraşe a crescut şi cu 183% (Imagine: Mediafax Foto)

"O analiză realizată de Imobiliare.ro relevă o pronunţată tendinţă de creştere a interesului pentru terenuri în ultimele 12 luni. Studiul ia în calcul atât volumul căutărilor pe acest segment, cât şi sumele solicitate pentru loturi pretabile pentru construcţii în marile oraşe şi principalele localităţi limitrofe. Cu o singură excepţie, preţurile medii fie s-au menţinut relativ stabile, fie au avut o evoluţie clar ascendentă. În zonele mărginaşe ale celor şase centre urbane, valorile de pornire pentru terenuri se situează sub pragul de 50 de euro pe metru pătrat (inclusiv în preajma Capitalei)", se arată într-un studiu al portalului imobiliare.ro.

Dintre oraşele analizate (inclusiv Bucureştiul), Iaşi conduce detaşat la creşterea popularităţii loturilor pentru construcţii, în condiţiile în care, din primăvara lui 2014 şi până acum, numărul celor aflaţi în căutarea unei asemenea proprietăţi a crescut cu 183%.

De menţionat este însă că, faţă de celelalte centre regionale, Iaşi ocupă totuşi ultimul loc ca volum absolut al cererii, situându-se semnificativ sub rezultatele consemnate în Capitală (cu un minus de circa 88%) sau Braşov (o diferenţă de aproape 46%). În ultimul an, valoarea medie de achiziţie a unei parcele în zona Iaşiului a rămas la aproximativ acelaşi nivel, consemnând o variaţie de sub 1%. În prezent, pretenţiile proprietarilor pornesc de la 8 euro pe metru pătrat (pentru un lot de aproape 4.000 de metri pătraţi din zona Popas Păcurari).

În Capitală şi împrejurimi, căutările pe segmentul terenurilor au sporit cu 79% în ultimele 12 luni, aceasta situându-se pe locul secund în clasamentul celor mai mari creşteri de interes. Ca volum, cererea din Bucureşti este cu 78% mai mare decât cea consemnată în următorul oraş clasat, respectiv Braşov. În ultimele 12 luni, preţul mediu solicitat de vânzători a rămas relativ constant, consemnând doar un avans uşor, de 2%. Pretenţiile acestora pornesc acum de la 45 de euro pe metru pătrat (pentru o parcelă de 900 de metri pătraţi din zona Militari-Chiajna).

În Cluj-Napoca şi principalele localităţi limitrofe, interesul vizitatorilor pentru parcele pretabile pentru construcţii s-a majorat cu 61%, fapt ce situează oraşul de pe Someş pe locul al treilea în topul realizat de Imobiliare.ro. Pe de altă parte, proprietarii au ridicat ştacheta de preţ cu circa 10% în perioada menţionată. Un teren în Feleacu, în suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, este disponibil spre vânzare cu 24 de euro pe metru pătrat.

Tot la capitolul cerere, o creştere anuală importantă, de 57%, a fost consemnată şi în Constanţa, acesta ocupând poziţia a patra în clasament. Interesant este că aici a avut loc şi cel mai mare avans al preţului mediu cerut de vânzători, respectiv 27%. În localitatea Lazu, de exemplu, un lot de 400 de metri pătraţi poate fi achiziţionat cu 8.000 de euro, respectiv 20 de euro pe metru pătrat.

În Timişoara, căutările de parcele pentru construcţii s-au majorat cu 56% în decursul ultimelor 12 luni - fapt ce a dus şi la o apreciere cu circa 16% a preţurilor solicitate. În apropiere de fabrica deţinută de Coca Cola la ieşirea din Timişoara, un teren de 35.000 de metri pătraţi este disponibil spre vânzare cu 17 euro pe metru pătrat.

Din primăvara anului trecut până acum, oraşul de la poalele Tâmpei a consemnat cea mai redusă creştere a interesului pentru terenuri, respectiv 18%. Exceptând Capitala, Braşovul ocupă însă primul loc între celelalte mari oraşe ca volum al căutărilor (la mică distanţă de Constanţa, Timişoara şi Cluj-Napoca). În perioada menţionată, pretenţiile vânzătorilor s-au diminuat cu 11%, acesta fiind, de altfel, singurul caz în care au mai avut loc ieftiniri pe piaţa de profil. În localitatea Săcele, un lot de aproape 30.000 de metri pătraţi are un preţ cerut de 15 euro pe metru pătrat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici