- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.10.2024, 13:00)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Numărul companiilor de impact în insolvenţă iminentă creşte cu 18%
Numărul companiilor de impact aflate în insolvenţă iminentă a crescut în acest an cu 18%, la 8.190 de firme, iar cel al companiilor de impact aflate în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent, arată un studiu realizat de CITR, citat de Ziarul Financiar.
Urmărește
211 afișări
Numărul companiilor de impact în insolvenţă iminentă creşte cu 18%
În plus, datoriile companiilor de impact în economie au crescut cu 8%, la 228 miliarde euro, numărul acestor firme crescând constant în ultimii 10 ani, până la 43.241 la începutul lui 2024.
Dintre acestea, 24.748 sunt considerate companii „finanţabile”, capabile să-şi gestioneze datoriile şi să acceseze noi surse de finanţare. Pe de altă parte, 8.190 companii sunt într-o situaţie de insolvenţă iminentă.
Cifra de afaceri a companiilor aflate în dificultate la începutul anului 2024 a fost de 140 miliarde de euro, o treime din businessul total al companiilor de impact în economie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
„Cifrele analizate reprezintă o radiografie relevantă pentru a înţelege mediul de afaceri din România. Nu vorbim despre o criză sau un factor extern care a perturbat activitatea companiilor în 2023, vorbim de o lipsă acută de performanţă, multianuală şi relevantă statistic, materializată în rezultate slabe şi indicatori sub nivelul optim. Concluzia este că ne aflăm într-un punct esenţial, în care toate aceste companii trebuie să adopte măsuri de adaptare şi consolidare, pentru a putea continua pe termen lung şi a avea capacitatea de a răspunde unor provocări noi.” declară Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.
Dintre companiile de impact, aproximativ 17% sunt recent intrate în această categorie şi includ atât companii nou înfiinţate, cât şi companii care, în 2023, nu atingeau pragul de active mai mari de 1 milion euro. Circa 7.160 de companii noi au intrat în categoria celor de impact, iar un sfert dintre ele sunt deja într-o situaţie de insolvenţă iminentă.
Companiile nou intrate în zona de insolvenţă iminentă, prin migrare de la o categorie la alta, sau nou intrate în rândul companii de impact, provin în principal din cinci industrii: Construcţii (25%), Agricultură, silvicultură şi pescuit (14%), Tranzacţii imobiliare (13%), Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (12%), Tranzacţii imobiliare (13%).
„În ciuda creşterii cifrei de afaceri cu 4%, rezultatul net al companiilor a scăzut cu 8%, sugerând o presiune semnificativă asupra costurilor de operare şi o dificultate în gestionarea eficientă a resurselor financiare. De asemenea, activele totale ale acestor companii au crescut cu 6% - situaţie în care se observă dificultăţi în recuperarea creanţelor -, iar datoriile au urcat cu 8%, subliniind astfel tendinţa de îndatorare crescută. Toate aceste aspecte relevă o fragilitate crescută şi o acumulare de datorii care pot avea un efect în lanţ în anumite industrii sau pe parcursul unor lanţuri de aprovizionare.”
Companiile româneşti de impact generează 83% din cifra de afaceri la nivel naţional.
În prezent, 43% din totalul companiilor de impact, echivalentul a 18.493 societăţi, sunt restructurabile sau aflate în insolvenţă iminentă.
Situaţia economică s-a înrăutăţit în perioada analizată pentru majoritatea companiilor, doar 16% din acestea reuşind să îşi îmbunătăţească poziţia financiară, migrând din zona de dificultate în zona finanţabilă.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:21
-
astăzi, 15:12
Ministrul Cercetării, întrebat despre maşinile cu hidrogen în România: Până la finalul lui 2029