Numărul contractelor de economisire-creditare în scop locativ s-a dublat în criză, la peste 300.000

Numărul contractelor de economisire-creditare în scop locativ s-a dublat în perioada 2008-2010, de la 153.000 la 324.000, în condiţiile în care criza financiară i-a determinat pe români să pună bani deoparte pentru perioade mai dificile, a declarat Alexandru Ciobanu, director general BCR-BpL.

Urmărește
15 afișări

"Criza a avantajat în mod substanţial sistemul de bănci pentru locuinţe, în sensul că înainte oamenii preferau să consume şi uitau să mai economisească. În timp, creditele au devenit mai scumpe, ceea ce a determinat să înceapă să pună bani deoparte pentru perioade mai dificile", a spus miercuri Ciobanu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că, prin numărul total de contracte de economisire-creditare încheiate, sistemul are efecte directe pentru circa un milion de persoane.

"Un milion de persoane beneficiare reprezintă o cifră care începe să devină importantă. Acesta este punctul care e crucial pentru sistem, pentru că am văzut că oamenii sunt interesaţi", a mai spus directorul BCR-Banca pentru Locuinţe (BCR-BpL).

Totodată, Ciobanu estimează că, la actuala rată de creştere a numărului de contracte, la finele acestui an valoarea depozitelor atrase de băncile pentru locuinţe se va situa la un miliard de lei, cu aproape 30% mai mult decât în prezent.

În plus, tendinţele de dezvoltare arată că la finele anului trecut aproximativ 80% din numărul familiilor intenţiona să investească îmbunătăţirea situaţiei locative în următorii cinci ani pentru renovare şi reparaţii majore, modernizări sau creşterea eficienţei energetice a locuinţei.

Ciobanu a menţionat că, în cadrul programelor de economisire-creditare în scop locativ, cei mai mulţi clienţi depun sume între 50 şi 150 lei pe lună.

Pe piaţa din România activează două bănci de economisire creditare în scop locativ, Raiffeisen Banca Pentru Locuinţe şi BCR- Bpl.

Ambele instituţii vând produse de economisire-creditare în lei destinate îmbunătăţirilor locative, prin care clienţii pot angaja împrumuturi în monedă naţională cu dobânzi mai mici decât cele din piaţă. Pe parcursul fazei de economisire, clienţii primesc o dobândă de 1,5% sau 3% pe an şi o primă de la stat de 25% din suma economisită, dar nu mai mult de 250 de euro pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici