Numărul posturilor desfiinţate în sectorul financiar mondial, la maximul ultimilor patru ani

Numărul locurilor de muncă pe cale să fie desfiinţate în ianuarie de companiile de servicii financiare la nivel mondial este cel mai mare după măsurile de restructurare luate la începutul lui 2009, în condiţiile în care Europa încearcă să iasă din criza datoriilor.

Urmărește
162 afișări
Imaginea articolului Numărul posturilor desfiinţate în sectorul financiar mondial, la maximul ultimilor patru ani

Numărul posturilor desfiinţate în sectorul financiar mondial, la maximul ultimilor patru ani (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Un alt motiv al restructurării forţei de muncă din sectorul financiar este reprezentat de regulile mai stricte impuse de autorităţile de reglementare în privinţa capitalului.

În ultimele trei săptămâni a fost anunţată desfiinţarea a 16.040 de posturi, puţin sub nivelul de 16.389 din ianuarie 2009, după ce Lehman Brothers s-a prăbuşit, potrivit datelor Bloomberg.

Bancherii şi analiştii anticipează ca aceste măsuri să se intensifice în următoarele luni, chiar dacă acţiunile companiilor financiare s-au apreciat cu 26% anul trecut.

"Intrăm într-o fază de restructurare radicală. Dacă porneşti de la scenariul că modelul bancar universal a dispărut, atunci trebuie să mergi pe calea restructurării, însoţită de reducerea numărului de posturi. Suntem la jumătatea drumului", a declarat Chris Harvey, director pentru servicii financiare la nivel global la compania Deloitte, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Companii europene precum Barclays şi UBS elimină locuri de muncă în ritm mai rapid decât majoritatea bancilor americane, din cauza crizei europene a datoriilor.

Europa suferă din cauza problemelor economice din zona euro, reglementarea mai strictă a beneficiilor bancherilor şi a presiunilor autorităţilor de reglementare pentru restrângerea operaţiunilor companiilor financiare.

Commerzbank, a doua mare bancă germană, intenţionează să desfiinţeze 4.000-6.000 de locuri de muncă în următorii patru ani, pentru îndeplinirea ţintelor de profit.

HSBC, cea mai mare bancă europeană, aplică un plan anunţat în 2011, privind desfiinţarea a 30.000 de locuri de muncă, care ar trebui să fie finalizat până la sfârşitul acestui an.

"Băncile sunt încă prea mari pentru mediul economic actual, iar reducerea costurilor este prioritatea tuturor directorilor", a declarat Jason Kennedy, director la firma de recrutare Kennedy Group din Londra.

Banca elveţiană UBS a anunţat în octombrie că restrânge operaţiunile de trading şi va desfiinţa 10.000 de posturi pentru o profitabilitate mai mare.

În Statele Unite, Morgan Stanley elimină 1.700 de locuri de muncă la divizia de investment banking şi din personalul auxiliar, după ce în 2012 a renunţat la circa 4.500 de angajaţi.

American Express a anunţat în ianuarie că va desfiinţa 5.400 de posturi în acest an, în special în domeniul serviciilor de călătorie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici