Video Numărul proiectelor de dezvoltare rurală fără capacitate de cofinanţare a crescut cu 50%

Numărul proiectelor de dezvoltare rurală depuse la Ministerul Agriculturii care nu au capacitate de cofinanţare a crescut, în acest an, pe fondul crizei economice, cu 30-50%, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Liviu Harbuz.

Urmărește
39 afișări

"Ritmul depunerii proiectelor prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) nu a fost afectat de criza economică în acest an, însă a crescut cu 30-50% numărul aplicaţiilor care nu au capacitate de cofinanţare", a spus Harbuz, în cadrul conferinţei Mediafax Talks about Romanian Agriculture.

El a adăugat că există foarte multe proiecte valoroase, pentru care aplicanţii nu au capacitate de cofinanţare.

Întrebat dacă nu ar fi oportună înfiinţarea unei bănci agricole care să ajute agricultorii să obţină fonduri pentru cofinanţare, Harbuz a răspuns că aceasta este o idee bună.

"Nu ar fi o perioadă minunată pentru a face bănci. Dorim să le salvăm pe cele care există. Este mai eficient un fond de garantare, decât o bancă, pentru că eu cred că fondul dă faliment mai greu decât banca", a adăugat secretarul de stat.

El a mai spus că situaţia fragmentării agriculturii se va ameliora pe termen mediu, respectiv până în anul 2013.

Alocarea financiară a Uniunii Europene din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), acordată României prin Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, pentru implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în perioada 2007-2013 este de aproximativ 8 miliarde de euro. La aceasta, se adaugă contribuţia naţională, de la bugetul de stat, în valoare de 1,948 miliarde euro.

Potrivit datelor ministerului Agriculturii, circa 3.000 de proiecte, în valoare de aproximativ 1,6 miliarde de euro, au fost contractate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, din aproape 9.500 selectate pentru finanţare, în valoare de peste 1,8 miliarde euro.

Numărul proiectelor conforme depuse la nivel naţional este de 15.010, cu o valoare publică de peste nouă miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici