- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Numărul turiştilor a scăzut în primele cinci luni ale anului
Numărul sosirilor şi al înnoptărilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat, în primele cinci luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, scăderi cu 2,6% şi, respectiv, cu 3,4 %, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Numărul turiştilor a scăzut în primele cinci luni ale anului (Imagien: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în perioada menţionată au însumat 1,949 milioane, în scădere cu 2,6%, iar înnoptările 4,457 milioane, în scădere cu 3,4% faţă de cele din ianuarie-mai 2009.
În acest interval, numărul turiştilor români sosiţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 76,6% din total, iar restul de 23,4% turiştii străini, ponderi apropiate de cele din ianuarie-mai 2009. Sosirile în hoteluri deţin o pondere de 76,6% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, fiind în scădere cu 0,2%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în primele cinci luni 79,1% din total, iar restul de 20,9% turişti străini.
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 20,2% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 0,7 puncte procentuale. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în primele cinci luni s-au înregistrat la spaţii de cazare pe nave (79,6%) şi la hanuri (37,8%).
Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 2,647 milioane, în scădere cu 3,5% faţă de perioada similară de anul trecut. Majoritatea vizitatorilor străini provin din ţări situate în Europa (95,3%). Din statele Uniunii Europene (UE) s-au înregistrat 63,4% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, cele mai multe sosiri fiind din Ungaria (42,6%), Bulgaria (17,3%), Germania (8,4%), Italia (7,5%) şi Austria (4,1%).
Transportul naval a înregistrat cea mai mare scădere, respectiv de 37%.
Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 4,248 milioane, în scădere cu 8,1%. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 76% din numărul total de plecări. Comparativ cu perioada ianuarie -mai 2009, cea mai mare scădere s-a înregistrat la transportul naval (38,7%).
În luna mai, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 544.000 persoane, în scădere cu 0,1% faţă de cele din aceeaşi lună din 2009. Sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 74,4% din total, în timp ce turiştii străini 25,6%, ponderi apropiate de cele din aceeaşi lună a anului anterior.
Hotelurile au avut o pondere de 77,3% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de mai 2009, sosirile în hoteluri sunt în creştere cu 0,8%.
Totodată, înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică au însumat în mai 1,449 milioane, în creştere cu 1,3% faţă de cele din aceeaşi lună din 2009, turiştii români având o pondere de 80,5% în total.
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna mai a fost de 26,9% pe total structuri de cazare, în scădere cu 1,8 puncte procentuale faţă de aceeaşi lună din 2009. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la spaţii de cazare pe nave (84,5%) şi la hoteluri (32,3%).
Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în mai de 633.100, cu 4,1% mai puţine faţă de luna similară din anul anterior.
Majoritatea vizitatorilor străini provin din ţări europene. Din statele UE s-au înregistrat 63,4% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, cele mai multe fiind din Ungaria (42,4%), Bulgaria (16,3%), Germania (9,5%), Italia (7,1%) şi Austria (4,1%). Transportul aerian a înregistrat în mai, comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent, cea mai mare scădere (13,1%).
Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 885.500, în scădere cu 12,2%. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 73,9% din numărul total de plecări. Comparativ cu mai 2009, cea mai mare scădere s-a înregistrat la transportul naval (10,3%).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO