Numărul unic, la care românii pot raporta incidente de securitate cibernetică, a devenit funcţional

Numărul 1911, la care pot fi raportate incidente de securitate cibernetică, a devenit funcţional începând de joi, oferind asistenţă primară şi consiliere pentru diagnosticare şi remediere, informează ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Urmărește
776 afișări
Imaginea articolului Numărul unic, la care românii pot raporta incidente de securitate cibernetică, a devenit funcţional

Incidentele de securitate cibernetică Numărul 1911, la care pot fi raportate incidente de securitate cibernetică, a devenit funcţional

”Astăzi, lansăm prin Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică un număr unic, 1911, apelabil din toate reţelele, la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetică de către persoane fizice, juridice şi instituţii publice, oferindu-li-se prin Call Center o asistenţă primară şi consiliere pentru diagnosticare şi remediere”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale,

Potrivit estimărilor recente, atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu 400 de miliarde de euro, iar impactul economic al criminalităţii cibernetice a crescut de cinci ori din 2013, fiind considerată o provocare pentru însăşi securitatea internă a UE.

La nivelul Uniunii, 80% dintre întreprinderile europene s-au confruntat cu cel puţin un incident de securitate cibernetică în 2018, înregistrându-se o creştere a acestora cu 38% în toate sectoarele industriale.

În România, majoritatea alertelor procesate de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (87,60%) se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situaţie influenţată şi de nivelul scăzut al abilităţilor digitale individuale.

La nivelul anului 2018, în sistemul clasic al CERT.RO au fost înregistrate peste 1.200 incidente unice.

”Prin acest nou serviciu guvernamental, încurajăm în mod special notificarea informaţiilor corespondente incidentelor de securitate cibernetică din partea IMM-urilor sau a cetăţenilor, care sunt adesea afectaţi de campanii maliţioase specifice (cum ar fi multiplele tipuri de scam/phishing, fraude care afectează utilizatorii din România - vishing, frauda cu suport tehnic fals, frauda cu vouchere, frauda cu bilete de avion, etc.) cu efecte negative majore în plan economic şi personal”, a precizat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici