Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a scăzut în ultimele 6 luni

Numărul utilizatorilor activi ai serviciilor de telefonie mobilă a scăzut cu 0,5% în perioada iunie 2012-iunie 2013, la 22,6 milioane, în timp ce traficul de voce a urcat cu 2,5%, la 31,6 miliarde de minute, potrivit datelor autorităţii de reglementare în telecomunicaţii, ANCOM.

Urmărește
174 afișări
Imaginea articolului Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a scăzut în ultimele 6 luni

Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a scăzut în ultimele 6 luni (Imagine: Shutterstock)

"Piaţa de voce este una matură. Numărul de utilizatori a scăzut faţă de anii trecuţi şi s-a consolidat în jurul cifrei de 22 milioane. În schimb, traficul de voce a continuat să crească, iar gradul de utilizare a mesajelor scrise, internetului, practic a serviciilor, cunoaşte rate de creştere de două cifre", a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, prezent la un eveniment de specialitate.

Cifrele au luat în calcul datele furnizate de Cosmote România, Orange România, RCS&RDS, Romtelecom şi Vodafone România.

Conform ANCOM, numărul cartelelor preplătite a scăzut cu 1,3%, la 13,3 milioane, în timp ce abonamentele au cunoscut o reducere de 1,3%, la 6,3 milioane pe segmentul clienţilor persoane fizice, şi de 0,7%, la 3 milioane, în cazul firmelor.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie a coborât cu 1,2 puncte procentuale faţă de iunie 2012, la 112,3%.

Durata medie a unui apel a fost de 2 minute şi 26 de secunde, în urcare cu 2 secunde faţă de iunie 2012, în timp ce traficul mediu lunar realizat de un utilizator activ a crescut cu 4%, la 3 ore şi 52 minute.

Clienţii operatorilor telecom au transmis, în prima jumătate a anului, 8,1 miliarde de mesaje scrise (SMS), în creştere cu 22% faţă de iunie 2012, din care 94,5% către alţi utilizatori din reţea.

Traficul total de mesaje MMS a urcat cu 4,2%, la 7,4 milioane, iar numărul apelurilor video 3G a scăzut cu 40%, la 0,6 milioane de minute.

PreşedinteleANCOM anticipează pentru 2014 creşterea traficului de voce şi a serviciilor de acces la internet, stagnarea numărului de abonaţi şi scăderea tarifelor de interconectare, precum şi dezvoltarea tehnologiei 4G şi extinderea acoperirii cu reţele 4G, care vor permite viteze mai mari de transfer al datelor, diversificarea şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor, la preţuri competitive.

"Numărul total de conexiuni active a atins 11,2 milioane, în urcare cu 11% faţă de iunie 2012, iar numărul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet mobil prin intermediul tehnologiilor EV-DO, 3G/3G+ şi 4G a crescut cu 14,3%, la 9,9 milioane. Un utilizator de internet mobil din România consumă în medie 260 MB într-o lună", a spus Marinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici