Donaţii mai mari au fost primite şi după atentatele de la 11 septembrie din SUA, respectiv 209 milioane de dolari, dar şi după tsunami-ul care a cauzat pagube majore în Asia în 2004.
Din donaţiile înregistrate în prima săptămână, Crucea Roşie americană a obţinut 64 milioane de dolari, Salvaţi Copii 5,8 milioane de dolari, World Vision SUA trei milioane de dolari (până miercuri), iar Armata Salvării 2,5 milioane, potrivit datelor publicaţiei Chronicle of Philanthropy.
Majoritatea organizaţiilor au afirmat pentru publicaţia americană că au obţinut mai puţin de un milion de dolari, în timp ce mai multe zeci de astfel de grupuri, inclusiv Doctori fără Frontiere, nu organizează campanii de strângere de fonduri.
În acelaşi timp, corporaţiile au anunţat, până joi, donaţii şi angajamente totalizând 151 milioane de dolari pentru Japonia, potrivit Camerei de Comerţ a SUA. Ar putea exista suprapuneri cu donaţiile analizate de Chronicle of Philanthropy, notează CNN, dar o mare parte sunt fonduri suplimentare, trimise organizaţiilor internaţionale.
Populaţia este motivată să doneze de amploarea pagubelor unei catastrofe, iar în cazul Japoniei devastarea nu a fost vizibilă imediat ca în cazul altor dezastre, consideră Dr. Una Osili, director pentru cercetare la Centrul pentru Filantropie de la Universitatea Indiana, SUA.
„Informaţiile privind pagubele şi amploarea dezastrului din Japonia s-au înmulţit în timp. Ar putea dura o perioadă pentru ca populaţia să înţeleagă impactul total asupra japonezilor”, a spus Osili.
În plus, cerereile de ajutor nu au venit neapărat din partea guvernului japonez, astfel că există percepţia că Japonia face faţă problemelor, a adăugat cercetătorul.
Prima săptămână este considerată critică pentru donaţii, fiind un indicator al evoluţiei acestora în perioada următoare.