- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Numirile politice au efecte devastatoare în economie
Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în economie: "Există o ruptură între mediul academic şi guvern aşa cum nu a mai fost niciodată. Nu există niciun fel de colaborare", scrie ZF în ediţia de joi.
Numirile politice au efecte devastatoare în economie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Guvernul nu poate relansa economia pentru că administraţia publică este înţesată de numiri politice, netransparente, fără criterii de performanţă, şi banii publici se risipesc practic în direcţii care nu aduc
valoare în economie, acuză specialiştii citaţi de Ziarul Financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Profesorul universitar Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoză al Academiei Române, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în economie, spune : "Numirile politice au efecte devastatoare în
economie. Aparatul birocratic este şi aşa anchilozat, mai există doar câţiva specialişti, vii cu alţii care sunt pe dinafară şi gata s-a terminat. Exemplu: departamentele pentru atragerea fondurilor europene, unde au fost numiţi şefi pe criterii politice. Nici nu-şi pot imagina ce efecte negative au numirile politice asupra economiei fragile."
Albu a devenit membru corespondent al Academiei Române în 2009, fiind unul dintre cei mai tineri economişti academicieni. Alţi economişti membri ai Academiei mai sunt guvernatorul BNR Mugur Isărescu, Daniel Dăianu, Emanoil Dobrescu, Tudorel Postolache, Gheorghe Zaman sau Iulian Văcărel.
Albu spune că guvernul nu se consultă cu experţii în economie.
"Nimeni nu ne-a cerut nimic. Era un Consiliu Consultativ, acum nu mai e nimic. Acest guvern se comportă de parcă le-ar şti pe toate. Sunt măsuri contradictorii. Nu a venit nimeni de la guvern să ne întrebe, să ceară analize, nimic. Noi publicăm, ieşim în lume, avem lucrări, dar guvernul ne ignoră", a spus profesorul.
Dar ce ar trebui să facă Guvernul pentru a ieşi din criză? "Să termine cu schimbările fiscale, să facă investiţii publice şi să nu mai bulverseze funcţionarea administraţiei cu măsuri politice".
Albu crede că una din problemele principale este că nu există un sistem de evaluare a competenţei în sistemul bugetar.
"Noi suntem pregătiţi să facem studii de impact pe măsurile pe care le propune guvernul pentru relansare economică, dar nu ni le cere nimeni. În Occident există o simbioză între mediul academic şi administraţie. Administraţia evaluează cu ajutorul mediului academic măsurile care trebuie luate apoi când apar eventual efecte negative corectează. Este un proces continuu."
Şi la noi există criterii de evaluare a competenţei, pe hârtie, dar nu se ţine cont de ele.
Clientela politică, schimbările politice dese au un impact negativ foarte mare.
"Nu există nicio consultare cu specialişti. Nu există dezbateri. Guvernul ar trebui să fie interesat de părerile specialiştilor, dar nu este interesat. Există o ruptură între mediul academic şi guvern care nu a mai fost niciodată. Nu există niciun fel de colaborare", a mai spus academicianul.
Poate creşte economia românească fără să se ajungă ca datoria publică să reprezinte 100% sau mai mult din PIB, astfel încât ratele de rambursat să fie sufocante, aşa cum se întâmplă acum cu Grecia? "În perioadele de boom, indivizii şi companiile uită că pot veni şi vremuri mai dificile şi se dezleagă barierele la consum şi la credit. În perioadele de recesiune, inerente economiei de piaţă, normal ar fi să poţi consuma din rezervele acumulate în perioadele bune", a mai spus Albu.
Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), face parte, alături de Albu, din aşa-numitul "consiliu consultativ" de pe lângă primul-ministru.
Deşi s-a constituit cu mai bine de un an în urmă, acest grup care trebuia să-l sfătuiască pe premier în problemele economice s-a întrunit o dată sau de două ori.
"Guvernul a spus că ne va consulta, dar nu a prea făcut-o", afirmă el.
Acelaşi lucru îl spune Aurelian Dochia, analist economic, şi el membru al grupului, care afirmă, că, datorită situaţiei politice, anul 2009 a fost unul ratat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO