Ce apără fostul cancelar german, Gerhard Schröder, cu decizia, după luni de refuz, de a demisiona din Consiliul de Administraţie al Rosneft, gigantul petrolier rus? Un loc de muncă în valoare de 600.000 de euro pe an, spun observatorii.
Fostul cancelar, într-un interviu pentru New York Times, a spus că ar fi abandonat Rosneft doar în cazul în care Rusia ar fi întrerupt aprovizionarea cu energie în Europa.
Curios este că Rosneft a făcut anunţul renunţării, şi nu fostul cancelar, care nu a făcut nicio declaraţie sau vreun comentariu. Şi întâmplător, decizia a fost făcută cunoscută imediat după ce Parlamentul European a votat cu mare majoritate o rezoluţie de extindere a sancţiunilor şi asupra fostului cancelar, ca orice alt oligarh al lui Putin.
Totuşi, Schröder nu a rupt încă oficial toate legăturile care îl ţin legat de Kremlin. Este membru al organelor de control ale Nord Stream. şi Nord Stream 2, cele două gazoducte ruso-germane care trec pe sub Marea Baltică, prima încă operaţională, a doua finalizată, dar niciodată începută, iar acum blocată definitiv de Germania, în semn de protest faţă de agresiunea rusă a Ucrainei.
Tăcere şi dinspre consiliul de supraveghere al Gazprom, al cărui membru Schröder este aşteptat să devină în luna iunie. Schröder şi-a apărat întotdeauna posturile în slujba Moscovei cu motivaţii politice: nevoia de a garanta aprovizionarea cu energie, în siguranţă, a Germaniei.
Actualul cancelar german, Olaf Scholz, accpetă să achite gazele ruseşti în ruble şi refuză să trimită mai multe arme Ucrainei.