NuScale anulează proiectul de reactoare modulare mici pe care urma să îl dezvolte în SUA. Ministerul român al Energiei: România îşi menţine încrederea în tehnologiile SMR

NuScale Power Corp, prima companie care a primit aprobarea de a construi reactoare nucleare de mici dimensiuni (SMR) în SUA şi partener al Nuclearelectrica într-un proiect similar în România, a anulat planurile privind o centrală electrică de acest tip în Utah, motivând decizia prin creşterea costurilor, potrivit Bloomberg.

Urmărește
1200 afișări
Imaginea articolului NuScale anulează proiectul de reactoare modulare mici pe care urma să îl dezvolte în SUA. Ministerul român al Energiei: România îşi menţine încrederea în tehnologiile SMR

NuScale anulează proiectul de reactoare modulare mici pe care urma să îl dezvolte în SUA. Ministerul român al Energiei: România îşi menţine încrederea în tehnologiile SMR

Acţiunile NuScale au scăzut cu peste 27% după acest anunţ.

NuScale şi Utah Associated Municipal Power Systems au convenit să anuleze proiectul Carbon Free Power Project, potrivit unei declaraţii comune emisă  miercuri.

În acest context, Ministerul român al Energiei a anuntat joi dimineată că România îşi menţine încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce priveşte modularitatea şi flexibilitatea.

”Credem cu tărie că implementarea cu succes în România, până în următorul deceniu, a tehnologiilor SMR este importantă pentru securitatea energetică şi pentru atingerea obiectivelor noastre climatice prin înlocuirea treptată a centralelor bazate pe cărbune cu SMR. România este aliniată cu alte state europene şi internaţionale care doresc să dezvolte şi să implementeze tehnologii SMR pentru a-şi îndeplini obiectivele de decarbonizare, securitate energetică şi de independenţă”, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.

În opinia autoritătilor de la Bucureşti, proiectul SMR poate poziţiona România ca lider al statelor care susţin SMR.

”În plus, proiectele bazate pe tehnologia SMR sunt aliniate cu perspectiva UE, care recunoaşte contribuţia SMR la îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare şi securitate energetică, aducând beneficii suplimentare, dincolo de generarea de energie, precum menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă în industrie”

România are peste 27 de ani de operare în siguranţă a uneia dintre cele mai performante centrale nucleare din lume şi un organism de reglementare nucleară riguros şi experimentat – CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România), responsabil cu respectarea reglementărilor naţionale şi europene, precum şi un parteneriat transatlantic solid în domeniul nuclear.

În plus, în temeiul Tratatului Euratom, UE dispune de un cadru clar pentru securitate nucleară. De asemenea, UE promovează o colaborare puternică între statele membre, pentru a consolida eforturile şi iniţiativele şi pentru a asigura implementarea cu succes şi în siguranţă a SMRurilor.

”În acest context, România are toate premisele pentru a dezvolta proiecte bazate pe tehnologia SMR”, spune ministerul român.

România, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, urma să fie prima ţară din Europa şi a doua după Statele Unite ale Americii care face primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGR cu 6 module şi o putere instalată de 462 MW, la Doiceşti.

Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va asigura circa 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an. Deşi iniţial proiectul trebuia finalizat în 2027, în cadrul evenimentului termenul a fost amânat cu doi ani.

Partenerii proiectului sunt Nuclearelectrica, americanii de la NuScale, dar şi grupul E-INFRA, controlat de omul de afaceri Teofil Mureşan, care deţine amplasamentul de la Doiceşti. Holdingul E-INFRA include Nova Power & Gas.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici